Ekipten

Algoritmaların Yön Verdiği 2022 SEO Trendleri

7 yıldır SEO alanında çalışan Tuğçe G. Durmuşoğlu'nun 1 yıl önce kurmuş olduğu orbitalagency.co ekibi, SEO alanında 2022'de en çok konuşulacağını düşündükleri konuları özetlediler.
USERSPOTS BÜLTEN
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
Aramıza hoş geldin! Yeni bültenlerimiz de görüşmek üzere...
Oops! Something went wrong while submitting the form.

SEO’da Yapay Zeka (AI) Devrimi

Görsel kaynağı: FatBit

Hemen hemen her noktada gördüğümüz teknolojinin izleri 2022 yılında da belirgin bir şekilde karşımıza çıkacak. Özellikle son yıllarda aktif bir şekilde duymaya başladığımız yapay zeka kavramı SEO sektöründe izlerini hızlı bir şekilde göstermeye devam ediyor. Uzun süreler alan SEO işleri yapay zekanın ortaya koyduğu otomasyonlar ile birlikte daha hızlı sonuçlar vermeye başladı ve bu da hem zamandan hem de iş yoğunluğundan tasarrufu beraberinde getirdi. Aynı zamanda Outranking’in istatistiklerine göre yapay zeka kullanarak gerçekleştirilen SEO çalışmalarının %30’u markalara daha iyi gelir sonuçları kazandırdı ve bu oran artmaya da devam ediyor. Peki, yapay zeka SEO’nun hangi alanlarında karşımıza çıkıyor ve çıkmaya devam edecek? 

• Otomatik gerçekleştirilen anahtar kelime araştırmaları 

• Otomatik oluşturulan içerikler 

• Performans ölçümünün takibi 

• SERP analizi 

• Yeni içeriklerin keşfi 

Görüldüğü üzere yapay zeka temel arama motoru optimizasyonu adımlarının birçoğunda yer edinmektedir. Özellikle, yapay zekaya dayalı içerik üretimi günden güne popüler hale geliyor. Örneğin, Microsoft editör ekibinin bir bölümünü yapay zekaya bıraktıklarını duyurmuştu. Gartner’ın yaptığı araştırmada ise 2022 yılında dijital içeriklerin %30’undan fazlasının yapay zeka ile üretilmeye başlanacağı ortaya konuldu.Tüm bu veriler yapay zekanın günden güne arama motoru optimizasyonuna entegre olacağını gösteriyor. 2022 yılında ve ilerleyen birkaç sene içinde yapay zekanın devrimine hazırlıklı olmalıyız. Ancak bu kadar yapay zeka önemini de vurgularken söylemeden edemeyeceğim. SEO süreçlerinde, içerik üretiminde mutlaka belli noktalarda insan dokunuşu gerekiyor. Google mottosu kullanıcının sevdiğini ben de severim ise; kullanıcının sevdiklerini yakalamak her zaman yapay zeka ve otomasyonla mümkün olmuyor. 


Core Web Vitals Metrikleri ve Sayfa Deneyimi 

SEO’da hep dile getirilen ve asla gündemden düşmeyecek olan bir konu sitelerin hız performansını iyileştirmeleri gerektiği. Şubat 2022 ile birlikte Google core web vitals metriklerini sitelerin masaüstü versiyonları için de geçerli kılacağını duyurmuştu. Bu duyurunun hayata geçmesi ile birlikte masaüstünde kötü hız deneyimi yaşatan sitelerin görünürlük kaybedeceği açık gözüküyor.

Hız konusunda masaüstü ve mobil versiyonların ayrı olarak değerlendirilmesi sayfaların mobil ve masaüstünde farklı görünürlüklere ulaşacağı düşüncesini de beraberinde getiriyor. Bu nedenle verimli bir performans alabilmek adına sayfaların hız metriklerini her iki versiyon için optimize etmek oldukça önemli hale geliyor. Ayrıca 2021 sonlarında Google Core Web Vitals metriklerine iki yenisini daha ekledi: Responsiveness ve Smothness. 

Ayrıca kullanıcı deneyiminin bu kadar önemli hale gelmesiyle UX ve SEO kavramlarını bu yılda bol bol birlikte görmeye devam edeceğiz.

Son olarak Google, Core Web Vitals metriği ile ilgili Aralık ayında yayınladığı S.S.S aracılığıyla aslında bu metriğinin önümüzdeki dönemde ne kadar etkili olacağının bir göstergesi diyebiliriz.

MUM Algoritması & Anlamsal Arama Motoru 

Google’ın MUM algoritması son zamanlarda en sık duyduğumuz algoritmalardan biri hâline geldi. MUM ile birlikte Google yalnızca dili anlamaktan ziyade dili türetmeye ve yeniden oluşturmaya başlıyor. Yukarıdaki örnekten de hareketle MUM oldukça güçlü bir algoritmadır ve yalnzıca yazıları anlamak yerine görsel, resim ve sesli sorguları anlamlandırmada da başarılı işlediği görülmektedir. MUM aynı zamanda farklı dilleri de anlamlandırmada iddialı ilerliyor. Kullanıcıların kullandığı dili kolayca algılayabiliyor ve alakalı sonuçları gösterebiliyor.


Google’ın anlamsal bir arama motoru olduğunu düşündüğümüzde MUM algoritmasının ilerleyen zamanlarda oldukça revaçta olması muhtemeldir. Kullanıcıların arama amaçlarına göre şekillenen -yani, kullanıcıya göre şekil alan- SERP sonuçları daha fazla gündemde ve belki de uzun bir zaman diliminde kişiselleştirilmiş arama motoru kavramları gündeme gelebilir. Ancak MUM algoritmasının hayatımıza aktif şekilde girmesi bir iki seneyi bulacak gibi duruyor.

2021 Nasıldı?

Neredeyse her sene dijitalin trendlerinin nereye evrileceğinden bahsediyoruz, okunuyor fakat ne kadar etkili oluyor ve uygulayabiliyoruz dersek? 

Sitechecker’ın yaptığı bir araştırmanın sonuçlarında en az önemsenen konularda kullanıcıya odaklanmak, arama niyeti, içerik kalitesi ve iç linkleme konularının olduğunu görüyoruz ki bu konular SEO’da en çok öneme sahip olanlar.

Sitechecker Araştırma Sonuçları

Sesli Aramaların Revaçta Olacağı Bir Sene Bizi Bekliyor 

Kullanıcı odaklı SEO optimizasyonu yapmanın yanı sıra sesli aramalarda 2022 SEO trendleri arasında büyük revaç görülenler arasında yerini alacak gibi duruyor. Podcast'lerin pandemi döneminde yükselişi ve tabii ki Clubhouse’un büyük ses getirmesiyle sadece video içeriklerin olmadığını gördüğümüz bir yılı geride bıraktık. Google sesli aramalardaki yükselişi sadece bunlarla sınırlı değil elbette, Siri, Google Assistant ve Alexa’nın kullanım popülerliği arttı. 


İçerik Kalitesi Her Zaman İlk Sıralarda Olmaya Devam Ediyor! 

SEO da içerik her zaman odak noktası olmuştur. EAT metriği 2022 yılında da etkisini gösterecek maddeler arasında bulunuyor. EAT ilkesini karşılayan içeriklerde daha üst sıralamalar alacağını söyleyebiliriz. EAT ile ilgili daha fazla yazıya buradan ulaşabilirsiniz. 

Pandemi de artan sorgular nedeniyle Google’ın kendi kullandığı yapay zeka algoritması da gelişmekte. Kullanıcının sadece aradığı sonucu değil, aradığı sonuçtan sonra ne sorabileceğine odaklanacaktır. Bunu MUM algoritmasıyla anlamak mümkün. Google aynı anda detaylı içerik oluşturmayla birlikte resim, video ve diğer medya biçimlerini kullanarak içeriği sıralamalara ekleyeceğini düşünüyoruz. Uzman içeriğe ve zengin medya öğelerine güçlü bir şekilde odaklanan daha zengin özellikler görmeye hazır olun. 


Metaverse 2023 de Geliyor! Hayatımızda Nasıl Değişiklik Olacak? SEO İle İlişkisi Nedir? 

Öncelikle metaverse’e bir açıklık getirelim. Gelişen çağda teknoloji kullanımı hızla yayılması ile dijital çağı bir adım öteye hatta kilometrelere götüren Metaverse geçtiğimiz aylarda duyuruldu. Facebook isim değişikliğiyle Meta adını alarak tarihe karışırken hayatlarımızın değişeceğinden bir haber şekilde bu olaya şaşırmıştık.

Metaverse, kripto para, NFT ve diğer nesnelerin bulunduğu 3 boyutlu bir dünyanın pazarlama girişi diyebiliriz. 2022 trendlerinde ve diğer senelerde dijital paranın gelişmesiyle daha çok duyulacak. 

Günlük hayatta gerçekleştirdiğimiz alışverişlerin bu platformlarda da gerçekleştirilmesi öngörülen bir gerçektir. Arama motoru optimizasyonu sayesinde metaverse dünyasında daha görünür olmanız mümkün. 

Ayrıca 3D dünyasının popülerleşmesi ile “3D ayakkabı” “3D kalem” ve “3D gözlük” gibi aramaların artacağını düşünüyoruz. 


2022 SEO Trendleri Üzerine Son Sözler 

Son iki yıldır öngörülemeyen şeyler yaşıyoruz ve bununla birlikte internet davranışları, kullanıcı arama davranışları da ciddi anlamda etkileniyor. 2022 yılında da corona etkisi, Türkiye özelinde ekonominin gidişatı ve alım gücünün düşmesinin aramalara ve davranışlara da mutlaka etkisi olacaktır. Kullanıcıların daha fazla fiyat ve karşılaştırma aramaları, seyahatlerde daha fazla Türkiye tercihleri, tutumlu olmak vs. gibi konular içerik pazarlamasını, satışları da belli oranda etkileyecektir. Pazarlama faaliyetlerinizde Türkiye ve tüm dünyayı etkileyen konuları unutmamalısınız.

Bu içeriği bizler için hazırlayan SEO ekibi orbitalagency hakkında daha fazla bilgi almak ve onlarla çalışmak istiyorsanız yeni web sitelerini buradan ziyaret edebilirsiniz.

2022 SEO Trendleri
2022 SEO Trendleri

Hazırlayan;

Orbital Agency Ekibi

Oluşturulma Tarihi
01/2022
Güncellenme Tarihi
01/2022
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.