Bu Cuma No-Code Friday'de kod yazmadan nasıl bir app oluşturabileceğinizi konuşuyoruz. Bunu yaparken de Google'ın E-Tablolar'ını ve açık kaynak bir kütüphane olan Glide'ı kullanacağız.
USERSPOTS BÜLTEN
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
Aramıza hoş geldin! Yeni bültenlerimiz de görüşmek üzere...
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Bugün, kod yazmadan harika uygulamalar oluşturmayı herkes için kolay ve eğlenceli hale getiren Glide’ı inceliyoruz. Bir Google E-Tablosu hazırlayıp Glide’a tanımladıktan sonra; kişiselleştirebileceğiniz, bir bağlantıyla paylaşabileceğiniz ve isterseniz uygulama mağazalarında yayınlayabileceğiniz şık, veri odaklı bir app oluşturmak mümkün!
• Glide'a gidin ve (ücretsiz) bir hesap oluşturun.
• Yepyeni bir Google E-Tablosu oluşturun ve bu dosyaya uygulamanızın adını verin.
• Glide'a geri dönün ve Uygulama Oluştur → Google E-Tablosu'ndan seçeneğini belirleyin ve az önce oluşturduğunuz Google E-Tablosu'nu seçin.
Glide artık veri kaynağınız olarak oluşturduğunuz Google E-Tablolar ile bir uygulama oluşturacak ve onunla otomatik olarak bir uygulama şablonu da sunacak. Farklı E-Tablolar'ınız, uygulamanızın farklı sekmeleri haline gelecek. Detaylarına Glide’ın oluşturduğu introduction videosundan ulaşabilirsiniz.
Artık verilerinizle Google E-Tablosu'nu oluşturdunuz, Glide'da uygulamanızı tasarlamaya başlamanın zamanı geldi. Glide’ın sunduğu template’lerden layout’unuzu seçebilirsiniz. İsterseniz uygulamanızın her sekmesi için farklı bir düzeniniz de olabilir.
App’inize göre e-ticaret, sağlık, eğitim ve daha bir sürü Glide’ın sunduğu template’lerden seçimizini yapabilmeniz mümkün. Ve tabii ki bu template’leri seçtikten sonra tasarımını düzenleme imkanınız da var.
Sonrasında seçtiğiniz layout’a bağlı olarak, Glide'ın verilerinizi hangi veri kaynağından (sayfa, sütun, satır) alması gerektiğini belirtmeniz gerekiyor. Component'ler, ayrıntılar sayfalarında yapılandırabileceğiniz tasarım işlevsellik bloklarıdır. Medya (ör. resimler, videolar, haritalar), metin (başlıklar, zengin metinler, normal metin), düğmeler (çeşitli işlevlerde) vb. gibi önceden oluşturulmuş çeşitli component'leriniz olabilir. Component oluşturmak için Glide’ın bu videosunu izleyebilirsiniz.
Bu component'lerden, örneğin bir butonunuzu, action alındığında hangi sayfaya yönlendireceğini de kolaylıkla tanımlayabilirsiniz. İstediğiniz kullanıcı arayüzüne sahip olana kadar ihtiyaç duyduğunuz tüm component'leri ekleyip, her bileşeni Google sayfanızdaki doğru veri kaynağına bağlayabilir ve ardından her birinin sahip olduğu benzersiz ayarları yapılandırabilirsiniz.
Umarım bu örnek hiçbir kod yazmadan da bir app oluşturabileceğinizi keşfetmeniz için faydalı olmuştur.
Ayrıca yeni platformumuz Space Club'ta yer alan No-code alanından bizlerle deneyimlerinizi paylaşabilir, No-code komünitesinin üyeleriyle tanışabilirsiniz. Kod yazmadan yapabileceklerimizin bir sonraki örneğinde görüşmek üzere!