Online Whiteboard olarak kullandığımız, anlık olarak herkesin içerikleri düzenleyebildiği ve bir çok etkileşimi kolayca yapabildiği bir araç olan Miro ile ürettiğimiz tanışma kalıplarımızı paylaşıyoruz.
USERSPOTS BÜLTEN
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
Aramıza hoş geldin! Yeni bültenlerimiz de görüşmek üzere...
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Online Toplantılar ve Çalıştaylar için Miro Kalıpları
Covid-19 dönemi öncesinde de ortak ve uzaktan çalışma için kullandığımız Miro bir Online Whiteboard uygulaması. Anlık olarak herkesin içerikleri düzenleyebildiği ve bir çok etkileşimi kolayca yapabildiği bir araç. Yaşadığımız dönemle birlikte herkes için çok daha önemli bir araç haline geldi.
Bu yazımızı hazırlama planları yaparken Miro’dan tam da ihtiyacımız olan bir hamle geldi. Artık Miroverse adında bir sayfa ile Miro kullanıcılarının oluşturduğu şablonları (templateleri) bir alanda toplayarak adeta bize online çalışmalarımız için bir yöntem madeni sunuyor. Biz de hem kendi ürettiğimiz tanışma kalıbımızdan bahsedip buradan sizin için seçtiğimiz bazı kalıplardan bahsedeceğiz.
Tanışma ve Icebraker
IoX Digital'ın Tanışma Kalıbı
IoX Digital olarak online workshop’larımız için hazırladığımız ve tanışma amaçlı kullandığımız icebreaker şablonumuzu Miro ile paylaştık ve siz de artık bu şablona ulaşabileceksiniz!
Katılımcıların Enerjisini Okuyun
Iris Latour’un bu kalıbı artık hepimiz uzak olmamız ve odanın enerjisini okumakta zorlanmamızdan yola çıkarak yapılmış. Bu hızlı icebraker’ı herkesle check-in yapmak ve toplantı veya atölye çalışması için kendimizi kontrol etmemize yardımcı olmak için kullanıyor.
Toplantılar ve Workshoplar
Workshop’a Hazırlanın
Atölye çalışmaları, eğitimler ve etkinlikler düzenlerken iyi hazırlık önemlidir. Atölyenizin ayrıntıları genellikle birkaç ortama dağılmış olabilir, ancak bu şablon hepsini bir sayfada bir araya getirmek için hazırlanmış.
Toby Sinclair bu şablonda hazırlığı 6P’de toplamış.
The 6 P’s of preparation
• Purpose —Bu atölye neden oluyor?
• Practicalities — Ne gerekecek?
• Participants — Kim orada olmalı?
• Products — Girdiler ve çıktılar nelerdir?
• Process — Gündem nedir?
• Principles — Nasıl çalışmak istiyoruz?
Problemleri Önceliklendirin
New Haircut şirketinden Jay Melone şablonunu “Bu şablon, ekiplerin en önemli iş zorluklarına hızla öncelik vermelerini sağlar.” şeklinde tanımlıyor.
Problem önceliklendirme ve bu şablondaki etkinlikleri tanıtan bu kısa videoyu izleyerek başlayabilirsiniz.
5 Günlük Tasarım Sprinti Yapın
Tasarım Sprint, sorunları çözmek ve yeni fikirleri test etmek için beş günlük bir süreçtir. Google’da Jake Knapp tarafından icat edildi, GV’de 150'den fazla girişim ile mükemmelleştirildi, daha sonra en çok satan Sprint kitabında dünyayla paylaşıldı.
Kitabın yaratıcıları tarafından hazırlanan bu miro şablonu öğrendiğimiz methodu hızlıca uygulamaya geçmek için mükemmel.
Fikir ve Beyin Fırtınası
Beyin Fırtınasına Giriş Yapın
“Ürün ekibimiz, tüm projeler veya küçük detaylar için fikirleri beyin fırtınası yapmak üzere düzenli olarak atölyeler düzenlemektedir. Organizasyonun her yerinden insanları her meydan okumada bir dizi perspektif kazanmaya davet ediyoruz.
Bu mesaj panosu, herkesin oturumda kendilerini iyi hissetmesine ve kendine güvenmesine yardımcı olmak için kullandığımız bazı püf noktalarına bir örnektir.”
IDAGIO şirketinden Jen Goertzen hazırladıkları şablonu bu şekilde tanımlamış. Başlangıç için güzel bir şablon.
5 Neden Analizi Yapın
5 “Neden” methodunu problemin köklerine derinlerine inmek için kullanırız. Çoğu zaman, aradığınız cevabı nedenini beşinci olarak alacaksınız. Bu, tam olarak beş tane kullanmak zorunda olduğunuz anlamına gelmez — almak istediğiniz cevaba bağlı olarak daha az veya daha fazla kullanabilirsiniz. Bir iş problemi olan cümlenizi 5 neden sorusundan sonra daha insan odaklı bir hale getireceksiniz.
Bu methodu uygulamak için Atlassian’ın hazırladığı şablonu kullanabilirsiniz.
Strateji ve Planlama
Dijital Etkinliğiniz için Planlama Yapın
Miro kendi online etkinliği olan “Distributed 2019”u planlarken kullandığı yöntemi paylaşıyor. Miro’da Marka Etkinlikleri Yöneticisi olarak çalışan Joanna Kim şablon için “İster üç yönetici için bir yuvarlak masa toplantısı, ister 10.000 kişilik bir konferans planlayın, bu şablon düzenli olmanıza ve her şeyin üstünde olmanıza yardımcı olur.” demiş.
Araştırma ve Tasarım
Kullanıcı Araştırma Gözlemleri Yapın
Experience UX şirketinden Laura Yarrow bu şablon için “Kullanıcı araştırmalarını canlı olarak izlemekten ve müşteri ekiplerimizle ne gördüğümüzü tartışmaktan daha çok sevdiğimiz bir şey yoktur. Her zaman ilham verici bir konuşma, canlı tartışmalar ve post it’lerin havada uçuştuğu öğrenme dolu anlar yaşıyoruz” demiş.
Özellikleri Belirleyin
Ürününüzü sıfırdan oluşturmak ve hangi fonksiyonlara sahip olacağına karar vermek için eksiksiz bir şablon. User journey mapping ve çeşitli araştırmalar ile elde edilen çıktıları gerçek özelliklere çevirin.
Çevik İş Akışları
Son olarak backlogumuz düzenlemek ve takip etmek için 8 farklı çeşit öneren bu şablonla yazımızı bitiriyoruz.
Miroverse
Daha fazla şablon ve içerik için Miroverse’ü ziyaret edebilirsiniz.
Profesyonel hayatınızı kolaylaştıracak bu araçları; günlük iş hayatında kullanan profesyonellerin anlatımıyla keşfedeceğiniz bir yolculuk sizleri bekliyor.