Her türden içeriği görselleştirmemize ve yapılandırmamıza yardımcı olan Sketchnote; bilgileri sınıflamamıza ve daha anlamlı şekilde kullanmamıza yardımcı olur. Jr. UX Designer'ın 2. sezonunda katılımcılardan istediğimiz Sketchnote çalışması sonrasında yapılan en iyi çalışmalardan örnekler derledik.
USERSPOTS BÜLTEN
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
Aramıza hoş geldin! Yeni bültenlerimiz de görüşmek üzere...
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Sketchnote, Mike Rohde tarafından icat edilen bir terimdir. Geleneksel not alma yöntemlerinin konferanslarda işe yaramadığını gören Mike Rohde, her şeyi kelimelerle yakalamaya çalıştığı anlarda stresli olduğunu fark etti. Sonrasında ise aldığı notları pek az hatırladığı için; bu notlar bir işe yaramadı. Bu nedenle o anda büyük resmi yakalamaya odaklanmasına yardımcı olmak için bazı yaratıcı kısıtlamalar koyduğu Sketchnote tekniğini denedi. Daha sonrasında gittikçe popüler hale gelen bu kavram herkese fayda sağladı. En bilinir örneklerinden birisi de sizlere JR UX Designer Case 0’da bahsettiğimiz Eva-Lotta Lamm ’dır.
Sketchnote, ilginç bir şey dinlerken özetlemek amacı ile kullanılan karalamalardır. Sketchnote yüksek çizim becerileri gerektirmez ancak şekiller, oklar ve metin yoluyla görselleştirme; sentezleme ve özetleme becerisini gerektirir. Sketchnote, yaratıcı bir ifade biçimi olduğu kadar bir not alma yöntemidir.
Sketchnote oluştururken, normal notlarımızı küçük çizimler, çerçeveler, oklar, harfler vb. gibi görsel öğelerle geliştirir ve görselleştiririz. Bu süreç sonunda klasik not alma yöntemindekinden daha yararlı notlar alabiliriz.Her türden içeriği görselleştirmemize ve yapılandırmamıza yardımcı olan Sketchnote; bilgileri sınıflamamıza ve daha anlamlı şekilde kullanmamıza yardımcı olurlar.
Sketchnote’un Faydaları
• Daha iyi hatırlamaya yardımcı olur.
• Konsantrasyon ve dinleme becerilerinizi geliştirir.
• Aktif olarak dinlemeyi destekler ve uyanık kalmayı sağlar.
• Not almayı çok daha eğlenceli bir hale dönüştürür.
• Eleştirel düşünme ve değerlendirmeye yardımcı olur
Durum ne olursa olsun, eskiz notu oluşturma becerileri dört temel kategoriye ayrılabilir:
• Planlama
• Dinleme
• Süreç
• Çizim
En İyi Sketchnote Örnekleri
Hazırlık Haftası (Case Zero) tasarımcı adaylarının “Görselleştirme”nin not alma sürecindeki önemini vurgulayan ve klasik not alma tekniğini bir adım öteye taşıyan Sketchnote ile tanışmalarını sağladık. Bu tanışma sonrasında da paylaştığımız bir video için kendilerinden bir Sketchnote çalışması yapmalarını istedik. Şimdi bu çalışma sonucu ortaya çıkan en iyi örnekleri sizlerle paylaşıyorum.
Profesyonel hayatınızı kolaylaştıracak bu araçları; günlük iş hayatında kullanan profesyonellerin anlatımıyla keşfedeceğiniz bir yolculuk sizleri bekliyor.