Takvimler, notlar, anımsatıcılar ve buna benzer uygulamalara rağmen birçok kişi zamanı planlarken, not tutarken ve beyin fırtınası yaparken kağıt ve kalem kullanmaktan vazgeçemiyor. Bullet Journal sistemi ile basit kurallarla bir defteri nasıl daha organize ve kapsamlı hale getirebileceğinizi anlattık.
USERSPOTS BÜLTEN
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
Aramıza hoş geldin! Yeni bültenlerimiz de görüşmek üzere...
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Bullet Journal, küçüklüğünde öğrenme zorluğu çekmiş olan Ryder Carroll tarafından bulunan bir sistem. Ryder Carroll, Bullet Journal’ı geçmişi takip etmek, şimdiyi kontrol etmek ve geleceği planlamak için tasarlanan analog bir sistem şeklinde açıklıyor. Ryder Carroll, bu sistemi önce arkadaşlarıyla paylaşıyor ve onlar içinde yararlı olduğunu görünce bir web sitesi oluşturuyor. Zamanla kendisi için tasarladığı bu sistem bir akım haline geliyor.
Klasik ajandalar varken neden Bullet Journal?
Klasik ajandalar ile Bullet Journal sistemini ayıran en önemli özellik defterin tamamen kişiye özgü ve kişinin ihtiyaçlarına yönelik olması şeklinde açıklanabilir. Başkası tarafından tasarlanan ve belli kalıpları olan ajandaya ayak uydurmak oldukça zor olabiliyor. Bullet Journal ile defterin yapısı sizin ihtiyaçlarınıza göre esneklik sağlayabiliyor.
Nasıl Başlanır?
Bullet Journal’a başlamak için ihtiyacınız olan bir defter, kurşun kalem ve silgi. Geri kalan ek malzemeler tamamen sizin yaratıcılığınıza kalmış bir durum. Ek malzemeler olarak renkli kalemler, renkli bantlar, sulu boya, etiketler kullanılabilir.
Bullet Journal için tasarlanmış noktalı defterler var. Noktalı defterler ile hem yatayda hem dikeyde düzgün çizgiler çizebilir ve eşit parçalara bölebilirsiniz. Ancak bu bir şart değil. Eğer elinizde kareli, çizgili ya da çizgisiz boş bir defter varsa onları da tercih edebilirsiniz. Defterde sistemin temellerini oluştururken kurşun kalem tercih etmek önemli olabilir. Sistemin temellerini ve çizimleri kurşun kalemle hazırladıktan sonra gerisi tamamen sizin yaratıcılığınıza kalıyor.
Temel Sayfa Yapıları
Bullet Journal defterinize basit temel sayfaları oluşturarak başlayabilirsiniz.
İçindekiler ve Sayfa Numaraları
Defterin ilk sayfasını boş bırakın ve yan yana iki sayfa olacak şekilde ayarlayın. Bu sayfa sizin içerikler sayfalarınız olacak. Defter sayfalarına numaralar vererek devam edebilirsiniz. Her başlığın yanına bulunduğu sayfa numarasını yazarak defterde bulmak istediklerinizi kolayca bulabilirsiniz. Defteri doldurdukça başlıkları ve sayfa numaralarını yazmayı unutmayın.
İşaretler Oluşturma
Sayfalarınızı görevler, yapılacaklar ve notlar ile doldururken bazı işaretlere ihtiyaç duyabilirsiniz. Bullet Journal’ın web sitesinde bu örnekler bulunsa da diğer tüm sayfalarda olduğu gibi bu sayfada da özgürsünüz.
En çok kullanılan işaretler;
•= Yapılacak bir iş/görev için içi dolu nokta
o = Etkinlik ve toplantı gibi organizasyon işleri için boş daire
- = Kendimize notlar için çizgi
x = Tamamladığımız bir madde
> = Başka bir güne ertelendi ise büyük eşittir
* = Önemli
Yıllık ya da 6 Aylık Bir Takvim
Başladığınız günden bir yıl sonrasına ya da 6 ay sonrasına kadar olan sürecin takvimini çizerek devam edebilirsiniz. Burada önemli olan bu yapının iki sayfadan oluşması ve yan yana olması. Böylelikle önünüzdeki 1 yıla ya da 6 aya kuşbakışı bakabileceksiniz. Burada oluşturduğunuz takvime sizin için önemli olan etkinlikleri, doğum günlerini ve tatilleri işaretleyebilirsiniz.
Aylık Takvim
Artık yavaşça genelden özele gidiyoruz. 1 yıllık veya 6 aylık takvimi oluşturduktan sonra sıra içinde bulunduğunuz aya geldi. O aydaki günleri alt alta sıralayarak ya da günleri karelere ayırarak bir takvim yapabilirsiniz. Her aya bir tema vererek yaratıcılığınızı ortaya koyabilirsiniz.
Haftalık Takvim
Genelden özele devam etmek isterseniz bir sonraki sayfanızda haftalık takviminizi oluşturabilirsiniz. Bu haftaki yapılacak işlerinizi, görevlerinizi veya yapılacak alışverişinizi ekleyebilirsiniz.
Temel sayfa yapılarını oluşturduktan sonra istediğiniz liste sayfalarını ekleyebilirsiniz. Bu listeleri ihtiyaçlarınıza ve hedeflerinize yönelik yapabilirsiniz.
YouTube ve Pinterest’te birçok sayfa tasarımları var. Ancak gördüğünüz bu örneklerin gözünüzü korkutmasına izin vermeyin. Defterin asıl amacı sizin için daha değerli ve verimli olacaktır. Bullet Journal’ın yaratıcısı Ryder Carroll gibi siz de sade bir defter tasarımı yapabilirsiniz.
Modunu Takip Et
Oluşturduğunuz ayın temasına uygun bir görsel ile ya da basit bir şema ile modunuzu görebilirsiniz. Her modunuza bir renk vererek ay sonunda o ayı nasıl geçirdiğinizi görebilirsiniz.
Alışkanlıklarını Takip Et
Alışkanlık kazanmak istediğiniz her davranışınızın altına bir takvim oluşturun ve gerçekleştirdiğiniz günleri işaretleyin. Böylelikle haftanın kaç günü hangi sıklıkla yaptığınızı inceleyebilirsiniz. Örneğin bu alışkanlıklar spor yapma, sağlıklı beslenme veya kitap okuma gibi olabilir.
Filmler
Bu ay izlemek istediğiniz filmleri listeleyebilir, izlediklerinizi işaretleyebilir ve kendi puanınızı verebilirsiniz. İşaretlemediğiniz ve hala izlemek istediğiniz filmler var ise bunu bir sonraki aya aktarabilirsiniz. Bu sayfayı da yaratıcılığınızı kullanarak ilgi çekici bir hale getirebilirsiniz. Bu yöntemi okumak istediğiniz kitaplar için de yapabilirsiniz.
Masraflar
Çoğumuz hem nakit hem de kredi kartı kullandığımız için zaman zaman harcamalarımızın kontrolünü yapmakta zorlanabiliyoruz. Ay içindeki harcamalarınızı bir tablo şeklinde listeleyerek gelir-giderinizi görebilirsiniz. Hatta tasarruf yapmak istediğiniz harcamalarınızı belirleyerek daha kolay bir şekilde para biriktirebilirsiniz.
Bu sayfa fikirleri haricinde birçok sayfa fikirlerini de yine YouTube ve Pinterest üzerinden bulabilirsiniz.
Haziran Ayı Bullet Journal
Haziran ayı için hazırladığım Bullet Journal defterimden birkaç sayfa göstermek istiyorum. Haziran ayı için benim seçtiğim tema kiraz oldu. Yazın en sevdiğim meyvelerden biri olduğu için kirazı seçtim. Hali hazırda kullanmadığım bir çizgili defter olduğu için ayrıca bir noktalı defter almayı tercih etmedim. Elimde birkaç farklı renkte keçeli kalem olduğu için renklendirmeyi bunlarla tercih ettim. Bazı yerlerde cetvele ihtiyaç duydum.
Design Thinking Eğitimi Yeni Dönem Kayıtları Başladı!
5 Şubat - 11 Mart 2024
Tasarım Odaklı Düşünme, ekip içi işbirliğini kolaylaştırırken, insan odaklı projeler ve işler geliştirme sürecine sistematik bir şekilde yaklaşmamızı sağlıyor.