Ekipten

Havayolu Uygulamalarının UX Analizi

Yazar
İlkem Ege Sözbilir
Seyahat uygulamalarını sağladığı; kullanıcının seyahat bilgilerine kolay ulaşması, lokasyon bazlı öneriler sunulması, seyahatinizle ilgili bildirimler gönderilmesi gibi seyahat öncesi ve sonrasındaki işlemleri kolaylaştıran özellikler, havayolu uygulamalarını karşılaştırdık.
USERSPOTS BÜLTEN
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
Aramıza hoş geldin! Yeni bültenlerimiz de görüşmek üzere...
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Havayolu Uygulamalarının UX Analizi


“Bu yazı Digital Age için yazılmıştır.”

Akıllı telefonların hayatımızdaki yeri büyüdükçe çoğu işlemi mobil uygulamaları kullanarak gerçekleştirmeye başladık. İnternet üzerinden yapabildiğimiz uçak bileti işlemleri de bunlardan biri oldu. Diğer seyahat uygulamalarının da sağladığı; kullanıcının seyahat bilgilerine kolay ulaşması, lokasyon bazlı öneriler sunulması, seyahatinizle ilgili bildirimler gönderilmesi gibi seyahat öncesi ve sonrasındaki işlemleri kolaylaştıran özellikler, havayolu uygulamalarının da ön plana çıkmasını sağladı.

Yazımızda Türk Hava Yolları, Pegasus, Atlasglobal ve Onur Air’ın uygulamalarını incelerken kullanıcıların seyahatleri öncesindeki süreçlerini ele aldık. Uygulamalarda kullanılan fonksiyonların Türkiye’den 4 farklı havayolu uygulamasında nasıl farklılaştığını, hangi fonksiyonların hangi havayolu uygulamalarında kullanıldığını inceledik.

ANA SAYFA

Uygulamaların ana sayfalarını incelediğimizde tüm uygulamalarda bilet arama ve check-in fonksiyonlarının ön plana çıkarıldığını görüyoruz. Buna ek olarak Pegasus’ta ana navigasyon ana sayfada kurgulanarak daha fazla fonksiyon öne çıkarılmış. Bu fonksiyonları incelediğimizde özellikle biniş kartına ulaşımın ana sayfada olması, uçağa binmek üzere olan bir kullanıcı için kolaylık sağlayabilir. Diğer 3 uygulamada ise ana navigasyon olarak hamburger menü kullanılmış ve daha az işleme ana sayfada yer verilmiş.

Pegasus, uygulama ilk kez açıldığında kullanıcıyı uygulamayla başbaşa bırakmadan önce bir tutorial ile uygulamanın yeni özelliklerini tanıtıyor. Bu özellik bilet listeleme gibi sayfalarda da bulunuyor.

Türk Hava Yolları’nın uygulamasına baktığımızda ana sayfada diğerlerinden ayıran özelliklerden biri karşılama mesajı. Uygulamaya ilk girildiğinde üye girişine yönlendirme yapan mesaj, kullanıcının işlem geçmişine göre güncelleniyor. Örneğin daha önce bir uçuş araması yaptıysanız sizi önceki aramanıza yönlendiriyor.

BİLETE ULAŞMA

Uçuş Arama

AtlasGlobal kullanıcıya arattığı tüm havaalanları yerine rotaları gösteriyor

Uçuş arama ekranında dört uygulamada da kullanıcıya önceki aramaları öneriliyor. Atlasglobal uygulamasında diğerlerinden farklı olarak kullanıcının arattığı tüm havaalanları yerine arattığı rotaları öneri olarak gösteriyor. Onur Air ise en son yapılmış aramayı, arama ekranında hazır olarak getirerek uygulamaya o arama için geri dönmüş kullanıcının işini kolaylaştırıyor.


THY uçuş arama ekranında “Çoklu Uçuş” seçeneğine yer veriyor. Bu seçenek ile birbiriyle bağlantılı 3’ten fazla uçuş seçilebiliyor. Bir diğer özellik ise Esnek Tarihler Tablosu. Sorgulama ekranında “Esnek Tarihler” aksiyon butonuna tıklandığında uygun fiyatların ikon ile işaretlendiği bir fiyat matrisine ulaşılıyor.


Uçuş Listeleme:

Uçuş kartlarında en detaylı bilgi veren iki uygulama THY ve Onur Air

Uçuş listeleme sayfalarına genel olarak baktığımızda THY, Onur Air ve Pegasus’un uçuş olan ve olmayan günleri tıklamadan da gösterdiklerini görüyoruz. Aynı zamanda Pegasus ve Onur Air günün en uygun fiyatına da yer veriyor.

Kabin/paket seçimi özelliği olan THY ve Pegasus’u incelediğimizde farklı yöntemler izlediklerini görüyoruz. THY uçuş sorgulama ekranında kabin seçtirip, listeleme sayfasında öncelikli olarak seçilen kabinin fiyatını gösterirken, Pegasus paket seçimini listeleme sayfasında bileti seçerken getiriyor. Paket detaylarını da bu alanda vermeyi tercih ediyor. THY ise kabin ve paket detaylarını sayfanın sol üst tarafında “Ücret Kuralları” başlığı altında vermiş.

Listeleme sayfasında dikkat çeken bir diğer fonksiyon ise para birimi seçimi. Onur Air uçuş kartlarının hemen üzerinde bu fonksiyonu gösterirken, Pegasus “Toplam Tutar” dropdown’ının içinde bu fonksiyona yer vermiş. Atlasglobal ve THY’de ise para birimi seçimi hamburger menü içine konumlandırılmış.

Filtreleme ve sıralama fonksiyonları çok sayıda uçuş listeleyen havayolları uygulamalarında kullanıcıya kolaylık sağlayabilir. Pegasus ve THY uygulamalarında filtreleme ve sıralamayı aynı alanda konumlandırılmış. Pegasus bu fonksiyonları “Listeleme Seçenekleri” olarak isimlendirip sayfada filtre ikonuyla göstermiş. THY ise “Sırala ve Filtrele” olarak isimlendirmiş.

Bu fonksiyonları iki havayolu da kendi ihtiyaçlarına göre düzenlemiş. Örneğin THY uygulamasında, “süreye göre sırala” ve “havayoluna göre filtrele” seçenekleri bulunuyor. Pegasus’tan farklı olarak, seçili filtreler olduğunda listeleme sayfasında kullanıcıya bunun bilgisi butonun yanında seçili olanların sayısı yazılarak veriliyor.

Uçuş kartlarında en detaylı bilgi veren iki uygulama THY ve Onur Air. Daha fazla bilgi verebilmek için karta tooltip konumlandırılarak kullanıcı bilet detay bilgisine yönlendirilmiş. Pegasus ve Atlasglobal ise karar verme anında en çok incelenen bilgilere yer vermiş.

Bileti Satın Alma

Yolcu Bilgileri

Yolcu bilgilerini girmek, özellikle de birden fazla yolcu varsa kullanıcılar için uzun ve sıkıcı bir süreç olabiliyor. Atlasglobal ve THY uygulamalarında yeni bir yolcu bilgisi girildiğinde, bir sonraki sayfaya geçerken yolcunun daha sonrası için kaydedilmek istenip istenmediği soruluyor. Kayıtlı bir yolcu bilgisi var ise kayıtlı yolculardan seçme seçeneği veriyor. Pegasus’ta ise kayıtlı bilgilerin gelmesi için kullanıcı girişine yönlendiriliyor.

Ödeme:

THY’de kart ile ödeme seçeneğinde kart tarama özelliği var.

Ödeme aşamasında kullanıcıya kayıtlı kartlarını getirme, kart tarama özelliği gibi fonksiyonlar kullanmak kullanıcının yapacağı işlemleri azaltacak ve süreci onun için kısaltacaktır. Örneğin, Pegasus ödeme sayfasında, Masterpass ile kayıtlı kartları getirme özelliğine yer vermiş. THY’de ise kart ile ödeme seçeneğinde kart tarama özelliği bulunuyor. Ödeme seçeneklerinin verildiği sayfada da kayıtlı bilgiler ve puanlar için yine üye girişine yönlendirme yapılmış. Onur Air ise ödeme seçeneklerinde “puan”a yer vermiş ve tıklandığında kullanıcıyı üye giriş sayfasına yönlendiriyor. Bu uygulamada dikkat çeken bir diğer seçenek de “rezervasyon”. Seçilen bilet belli bir süre rezerve edilebiliyor.


Online Check-in

Online check-in de uçuş arama gibi dört uygulamanın da ana sayfada ön plana çıkardığı fonksiyonlardan. Genel olarak incelediğimizde check-in form alanlarında benzer bir yapıyla karşılaşıyoruz. Farklı olarak Pegasus ve THY’nin rezervasyonlara kolay ulaşım için üye girişine yönlendirdiğini görüyoruz. Form alanlarında kullanıcılar için anlaşılırlığı güç olabilecek PNR numarası gibi inputlar için açıklamalar verilebilir. Pegasus PNR numarası inputuna bir tooltip koyarak kullanıcının bu numaraya nereden ulaşabileceğinin bilgisini vermiş. Atlasglobal’da ise girilen karakter sayısı tamamlanmadan aksiyon butonu aktif olmuyor.

Uçuş Durumu

Uçuş Durumu ekranı, uçuşla ilgili değişikliklerin, rötar ve iptallerin gösterildiği ve kullanıcıların uçuş öncesinde kontrol edebildikleri bir ekran. Bu fonksiyona uygulamalarda farklı isimlendirmeler ile yer verilmiş. Pegasus, “Kalkış Varış Bilgileri”; Atlasglobal, “Kalkış Varış” ve THY ise “Uçuş Durumu” isimlendirmelerini kullanmışlar. Pegasus uygulama içinde bir sorgulama ekranı bulundurmuyor ve mobil siteye yönlendirme yapıyor. Onur Air’da ise uçuş durumu sorgulama özelliği bulunmuyor.

Atlasglobal, kullanıcının daha önce yaptığı sorgulamaları nereye ve nereden inputlarına tıklandığında gösteriyor. THY’de ise diğer 2 uygulamadan farklı olarak Uçuş Numarası, Güzergah ve Havalimanı ile arama seçenekleri verilmiş. Seçenekler aynı uçuş arama ekranında olduğu gibi tab’li yapıda kurgulanmış. Atlasglobal, gün içindeki uçuşlar için sorgulama yaparken, THY’nin uygulamasında 2 önceki ve 2 sonraki gün için de sorgulama yapılabiliyor. THY uçuş durumunu başka platformlarda paylaşma ve uçuşun durumunu takip etme özelliklerine de yer vermiş.


Havayolu Uygulamalarının UX Analizi
Havayolu Uygulamalarının UX Analizi

Hazırlayan;

UX Designer & Researcher

İlkem Ege Sözbilir

Oluşturulma Tarihi
09/2020
Güncellenme Tarihi
08/2021
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.