Pillar Page nedir anlatmaya başlamadan önce son yıllarda kullanıcı arama davranışlarının nasıl değiştiğine bakmakta fayda var. Sesli aramalarına da artması bir yana, internetin gün geçtikçe hayatımızda çok daha fazla yer edinmesinin bir sonucu olarak Google ile konuşmaya başladık desek yanlış olmaz herhalde. Geçmişte arama için kullandığımız birkaç kelime yerini sorulara ve cümlelere bıraktı. Aradığımız bilgi özelleşmeye başladıkça arama şeklimiz de değişti. Nitekim son yıllarda aramaların %64’ünün 4 kelime ve fazlasından oluştuğunu söyleyen veri de bunu destekliyor.
Peki kullanıcı davranışındaki bu değişikliklere Google nasıl cevap veriyor? Geçmişte bir içeriğin Google arama sonuçlarında üst sıralarda çıkması için anahtar kelimeleri defalarca tekrarlaması yeterliydi. Bu da aradığı bilgiye ulaşmaya çalışan kullanıcıları yıldıran bir deneyimle sonuçlanıyordu. Fakat son dönemde geliştirdiği algoritmayla bu deneyimi iyileştirmeye çalışan Google artık milyonlarca ziyaretçinin arama sonuçlarında gezinirken sergilediği davranışları anlamlandırmaya çalışıyor. Sonuçlara tıklayan kullanıcının aradığı cevabı bulana kadar hangi sayfalara tıkladığına ve bu sayfalarda ne kadar vakit geçirdiğine bakıyor.
Diyelim bir kullanıcı ilk iki linke tıkladı ve saniyeler içinde sayfaları terketti. Üçüncü linkte ise dakikalarca kaldıktan sonra başka bir sayfaya gitmedi. Google algoritması milyonlarca kullanıcısının benzer davranışları sergilediğini anladığında son linkteki içeriğin daha faydalı olduğuna kanaat getirip o linki üst sıralara çıkarabiliyor. Hal böyle olunca da markalara oldukça kapsamlı ve ayrıntılı içerik sayfaları hazırlamak düşüyor ki kullanıcılarınız aradıkları cevabı sizde bulsun. İşte burada da Pillar Page kavramı çıkıyor karşımıza.
Bir konuyla ilgili ayrıntılı bilgi içeren ve faydalı olabilecek ilgili alt içeriklere de bağlantı veren kapsamlı içerik sayfasıdır diye tanımlayabiliriz Pillar Page’i.
Örneklere geçmeden önce iyi bir Pillar Page neler içermeli bir de ona bakalım:
1. İçerik SEO uyumlu olmalı.
2. İçeriği çeşitlendirmek ve kullanıcıların ilgisini daha fazla çekmek için fotoğraf, video ve benzeri içerik formları eklenmeli.
3. Sayfa içi navigasyon kolay ve anlaşılır olmalı.
4. Potansiyel müşteriler için ilgili ürün ve servislerinizi tanıtan ve aksiyon butonu içeren alanlar eklenmeli
5. Gerekli yerlerde site içi ve dışına yönlendirici linkler olmalı
Daha fazla ayrıntı ve teknik bilgilendirmeler için HubSpot’un detaylı yazısını buradan inceleyebilirsiniz.
Müşteri ve kullanıcılarımızla iletişimin çok daha kritik olduğu bu COVID-19 döneminde başarılı Pillar Page örneklerine bakalım:
Barclays
Barclays bireysel ve kurumsal müşterileri için hazırladığı bilgilendirme sayfasında kendi ürün ve hizmetleriyle kullanıcılarına hangi kanallardan ne şekilde destek alabileceklerini açıklamanın yanı sıra;
1.Tasarruf ipuçları,
2.Ruh sağlığınız için destek,
3.Dijital bankacılık temel ilkeleri,
4.Dolandırıcılıktan korunma yöntemleri gibi konularda da bilgilendirme yapıyor.
Santander
Bireysel ve kurumsal müşterileri için ayrı bilgilendirme sayfaları hazırlayan Santander Barclays ile benzer yapıda içerikler sunmasının yanında bu içerikleri ipuçları şeklinde listeliyor. Bankanın destek veremeyeceği müşterilerini de düşünen Santander kullanıcıları alternatif finansman kaynaklarına yönlendiriyor.
American Express
Sürece daha bütüncül yaklaşan American Express ise işe hesap açmak kadar geriden başlıyor ve mobil uygulama kullanımından hesap güvenliğine kadar tüm adımları açıklayan bilgilendirici içeriğe yönlendiriyor.
Mind
Maddi etkilerin yanı sıra mental olarak da etkilendiğimiz ve ruh sağlığımızı korumaya çalıştığımız bu zamanlarda Mind tüm bunlarla başa çıkmamıza yardımcı olacak güvenilir bilgi ve ipuçlarını paylaştığı destek sayfasıyla dikkatimizi çekiyor. Travma, yalnızlık, yakınlarını kaybetme sebebiyle yas, çocuk ve ergenlere destek gibi konularda ayrıntılı içeriklerle kullanıcıları bilgilendiriyor ve yönlendiriyor.
Peki şimdi nereden başlamalı?
Mevcut içeriklerini topla. Pek çok marka bu dönemde Covid bilgilendirmelerini web sitelerindeki mevcut slider’ları içinde paylaştı ya da birkaç cümlelik açıklamalarla yetindi. Oysa bu bilgilendirmeleri parça parça siteye dağıtmak yerine bir araya getirmek ve mevcut içeriklerle birleştirmek çok da zor değil.
Ürün ve hizmetlerine yönlendir. Bunu yaparken dikkatli olmakta fayda var, müşterilerimizi ürün tanıtımlarına boğmak istemeyiz. Asıl amaç kullanıcıların sorularını cevaplayıp onları bilgilendirirken ürün ve servislerimizin değer önerisini aktarmak ve bu şekilde çok daha organik bir etkileşim kurmak.
Ve son olarak, doğrudan işinle alakalı olmasa da dolaylı lead getirecek içerikler de yazabilirsin. En başta söylediğimiz gibi hazırlanan Pillar Page ne kadar kapsamlı ve bilgilendirici olursa kullanıcıları memnun etme ve ısındırma ihtimali de bir o kadar fazla olacaktır. Bu da potansiyel yeni müşterilerin markanızla tanışması için kaçırılmayacak bir fırsat.
Türkiye’den tüm bu destekleri ve özellikleri kısa zamanda toparlayan ve uygulayan güzel bir örnek olarak Allianz’ı kontrol edebilirsiniz.
Notion, iş ve kişisel yaşamınızı düzenlemenize yardımcı olabilecek güçlü bir araçtır. Hayatınızın Yeni İşletim Sistemi Notion ile Tanışın ve Uzmanlaşın 🚀