Rakip analizi (Benchmark), bir şirketin başarısını artırmak amacıyla ürününü ve şirketini piyasadaki diğer başarılı şirketler ve onların ürünleriyle kıyaslaması, iş dünyasındaki yerini görüp geliştirebilmesi için uygulanan tekniktir.
Benchmarking çalışması bir ürünün ya da servisin genel gelişimini takip etmek, ürünün önceki sürümlerinin kullanıcı deneyimini değerlendirmek ya da endüstride rakipleri arasındaki yerini belirlemek gibi amaçlarla yapılabilir. Şirketin amaç ve ihtiyaçlarını saptamak, şirket kültürünü güçlendirmek, maliyeti düşürüp motivasyonu artırmak gibi amaçlarla da bu teknik uygulanabilir. Tasarım ekipleri bir ürün geliştirirken belirli aralıklarla benchmarking tekniğini uygularlar, böylece tasarımlarındaki iyileştirme süreçlerini ölçebilme olanağına sahip olurlar.
Benchmark yapılırken 5N1K yöntemi kullanılır. Bu yöntem araştırmaya kılavuzluk eder. 5N1K 6 sorudan oluşur:
Bu sorunun cevabı rakip sektörler, benzer sektörler ve lider sektörler olacaktır. Örneğin; bir otomobil markası için araştırma yaparken sektörde lider olan markayla kıyaslama yapılabilir.
Kıyaslama yapma amacını belirleyen bir sorudur.
Rakip firmada bakılması gereken şeyin ne olduğunu belirleyen sorudur. Örneğin; rakip firmanın reklam taktikleri incelenebilir ve kıyaslanabilir.
Benchmark çalışması için kullanılabilecek çok fazla araç olsa da bunlardan bazıları; Word, Excel, Miro olabilir.
Projede ne kadar süre olduğunu belirleyen bir sorudur.
Bu çalışan kişilerin kullanmak istediği yönteme göre özelleşebilecek bir süreçtir.