Göz İzleme, en basit anlamıyla göz aktivitelerinin ölçümlenmesi işlemidir.
Göz izleme yöntemi ile kullanıcının ekranda nelere baktığını, neleri görmezden geldiğini, nerelerde gözünü kırptığını ve göz bebeklerinin nelerde reaksiyon verdiği saptanabiliyor. Böylelikle, kullanıcının dikkatinin arayüzde hangi bölgelere yoğunlaştığına dair fikir sahibi olunabiliniyor.
Bir göz izleyici, sensörler, kamera ve makine öğrenimi algoritmaları olmak üzere üç ögeden oluşur. Gözün konumu saniyede birden çok kez haritalanabilir. Makine öğrenimi algoritmaları, kamera tarafından oluşturulan görüntü akışını işler ve gözün tam olarak nereye odaklandığını belirler.
Tasarımcılar, göz izleme görselleştirmesini analiz ederek, kullanıcıların içeriği ve UI tasarım ögelerini nasıl algıladığını anlayabilir. En yaygın görselleştirmeler, ısı haritaları ve bakış noktası çizimleridir.
• Isı haritaları: Bir çalışmadaki bir katılımcının (veya her katılımcının) nereye baktığının görünümüdür. Haritanın sıcak alanları, daha fazla katılımcı sabitlemesi olan alanları gösterir.
• Bakış noktası grafikleri: Yalnızca katılımcıyı ilgilendiren ögelerin değil; aynı zamanda katılımcının bakma sırasının, gittiği yolun bir görünümüdür.