Lean UX, bir şirketin başarıya en hızlı ve en az kayıpla, ön araştırması yapılmış niş pazarlara ürün sunarak ulaşacağını savunan kullanıcı deneyimi (UX) metodolojisidir.
Köklerini “Lean Start-up” metodolojisinden alan ve daha çok start-uplar tarafından kullanılan Lean UX, sıfırdan bir deneyim oluşturmaktansa var olan hizmetlerle, kullanıcıların ürünle ilgili deneyimleri hakkında bilgi toplayarak bir öğrenme döngüsü yaratmayı amaçlar.
Yeni bir ürün/hizmet geliştirmek istediğimizde, ürünü mükemmelleştirip kullanıcıya sunmaktansa, daha erken bir aşamada ürünü kullanıcı ile buluşturup deneyimlerini test ederek hızlıca geri bildirim alma ve bu geri bildirimlerle ürünü geliştirmeye devam etme yöntemi olarak da açıklanabilir. Ürün üzerinde geliştirmeler yaptıkça yeniden test edip yeni sonuçlarla ürünü geliştirmeye devam etme şeklinde tekrarlanan bir döngüsü vardır. Bu döngüyü “Ürünü/Hizmeti; Tasarla–İnşa Et–Piyasaya Sür–Bilgi Topla” şeklinde özetleyebiliriz.
Geleneksel UX’ten en büyük farkı, ürünü pazara sunma aşamasında daha hızlı davranmak ve mükemmelleştirmeye zaman ve mali kaynak ayırmak yerine ürünün hedef kitlesiyle birlikte ürüne yön vermektir.
Agile UX ise daha çok piyasada oturmuş ürünlerin/hizmetlerin geliştirilmesinde kullanılan bir metot olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu ürün geliştirme sürecinde, ekipteki yazılımcıları ve tasarımcıları bir araya getirir ve parça parça yazılım teslimatını ön planda tutar. Bu yönüyle Agile UX ile Lean UX birbirinden ayrılır. Lean UX kullanıcı deneyimi odağına daha çok önem verirken, Agile UX daha genel bir geliştirmeye odaklanır.