Katılımcı tasarım (Participatory Design), tasarımcı, kullanıcı ve diğer paydaşların bir ürün veya hizmetin tasarım sürecinde birlikte rol aldığı bir tasarım yaklaşımıdır.
Uzman bakış açısı ile bir ürünü kullanan veya kullanacak kişiler “denek, kullanıcı, katılımcı, müşteri, tüketici vb.” olarak tanımlanırken, katılımcı tasarım yaklaşımında bu kişiler ilgili konunun gerçek uzmanları olan deneyim sahibi kişiler olarak tanımlanır. Katılımcı tasarım mimari, yazılım, ürün tasarımı ve grafik tasarım gibi farklı alanlarda kullanılmaktadır.
Kullanıcılar tasarım süreçlerine farklı şekillerde dahil olarak katılım sağlayabilirler. Örneğin bilgi vererek tasarım sürecine katılabilirler ancak karar verme yetkileri yoktur. İşbirliği içerisinde olan katılımcılar ise süreçte oldukça aktiftirler ve karar verme süreçlerinde de etkilidirler. Tasarım sorusunun belirlenmesine yardımcı olurlar. Yalnız buna ek olarak sunulan çözümlerin değerlendirilmesi noktasında da aktif görev alırlar.
Katılımcı tasarımın en önemli faydası, son kullanıcının bizzat tasarım aşamasında bulunmasıdır. Böylelikle süreç boyunca tercihleri ve davranışları hakkında tasarımcı oldukça kapsamlı bir içgörü elde edebilir. Her ne kadar kullanıcı ve paydaşlar tasarım sürecine dahil olarak çözüm sürecinde aktif rol alsa da nihai karar tasarımcıya aittir.