300 Milyon Dolarlık Buton Nedir?

300 Milyon Dolarlık Buton Nedir?

Aksiyon butonlarında bulunan metinlerin kullanıcı hareketlerine etkisinin büyük olduğunu ispatlar. Sadece Bir Butonu Değiştirmek Best Buy ın Yıllık Gelirini Nasıl 300 Milyon Dolar Arttırdı? Kullanıcının e-posta adresi ve şifresinin istendiği, kayıt ol ve giriş yap metinlerinin bulunduğu iki aksiyon butonu ve şifremi unuttum adında bir link bulunan form sayfası düşünün. Bu yapı siteyi tekrar ziyaret eden kullanıcılar için hız sağlarken, ilk ziyareti olan kullanıcılar için kafa karışıklığı ve hatalara yol açar. İnsanlar için kayıt olmak tasarımcıların sandığından daha zahmetli ve istenmeyen bir aksiyondur. Siteyi ilk defa ziyaret eden kullanıcılar üye olduklarına emin olamadıklarında farklı e-posta adresi ve şifre kombinasyonları ile tekrar-tekrar denemeler gerçekleştirebilirler. Kullanılabilirlik testleri esnasında bu durumu farkeden tasarımcılar “Kayıt Ol” butonunu “Devam Et” butonu ile değiştirerek sitenin ilk ay 15 Milyon, ilk yıl ise 300 Milyon Dolar kazanç sağladığını gördüler. “Devam Et” butonu kullanıcıya kayıt olmadan da bu siteden alışveriş yapabileceklerinin ve daha sonra üyeliklerini gerçekleştirip siparişlerini takip edebileceklerinin mesajını da vermektedir.

300 milyon dolarlık buton  (The 300 million dolar button), kullanılabilirlik testi sonrasında sorunlu olduğu ortaya çıkarılıp üzerinde bulunan ‘Kayıt Ol’ yazısı ‘Devam Et’ ile değiştirilerek uygulayıcı sitenin yıllık gelirini 300 Milyon dolar artırmasını sağlayan butondur.

 

Bu örnek aksiyon butonlarında bulunan metinlerin kullanıcı hareketlerine etkisinin ne kadar büyük olduğunu da ispatlar.

 

Best Buy, sepete atılan ürünlerin birçoğundan satın alma aşamasında vaz geçilmesinden dolayı kullanılabilirlik testi yapmaya karar verir. Alışverişi tamamlamak için siteye kayıt yaptırma zorunluluğu olduğundan belli bir aşamada kullanıcıların karşısına (Register) Kayıt Ol Butonu çıkar. Testler esnasında kullanıcıların buraya alışveriş yapmaya geldim, biriyle ilişkiye başlamaya değil düşüncesi ile siteye kayıt olmaya direniyor oldukları ortaya çıkar. Kullanıcıların siteye kayıt olmamak için alışverişten vazgeçtiği anlaşılınca butonu aynı şekilde tutarak, Kayıt Ol yerine Devam (Continue) yazarak, yanına da ufak bir bilgi notu eklenir. Notta “Alışverişinizi tamamlamak için sitemize kayıt olmanıza gerek yok, ancak sonraki alışverişlerinizi hızlandırmak için bazı bilgilerinizi alabiliriz.” bilgisini vererek yeni devam butonu yayına alınır.

Bu küçük değişiklik sonrasında alışverişe dönen müşteri sayısı yüzde 45 artarken, e-ticaret platformuna ilk 1 ayda 15 milyon dolar kazandırdı ve şirketin 300 milyon dolar ciro artışına ulaşması sadece 1 yıl sürdü.

300 Milyon Dolarlık Buton Nedir?
Sonraki İçerik
Önceki İçerik

İlgili Diğer İçeriklerimiz

Userspots olarak insanların sevdikleri ve önem verdikleri bir konuda kariyerlerini geliştirirken onlara bilgilerimizi ve tecrübelerimizi aktararak yardımcı olmaktan mutluluk duyuyoruz.

Yakın Tarihte Gerçekleşecek Eğitimlerimiz

Tüm Eğitimlerimizi İnceleyin
Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.