Oyunlaştırma (Gamification), oyunlarda gerçekleştirilen düşünmenin ve dinamiklerin, ödüllendirme ve rekabet unsurlarının insan motivasyonu üzerindeki etkisinin fark edilmesi sonucu oyunla ilgili olmayan sektörlerde kullanılmaya başlanılan bir tekniktir.
Dijital oyunlar ve geleneksel oyunların belirli unsurları alınarak oluşturulur. Oyun sektörü ile bir ilgisi olmayan internet siteleri, sosyal medya, şirketler vb. ortamlarda da sıkça kullanılmaya başlanması ile dikkat çekici hale gelmiştir. Oyunlaştırmada yapılacak olan hedef, net ve anlaşılabilir olmalıdır. Oyunlaştırmanın en temelinde “iş hedefine yönelik” olması vardır. Çünkü iş hedeflerini gerçekleştirmek için bir sistemdeki davranışların ve içsel motive edici unsurların pekiştirilmesi gerekir. Çeşitli şirketler buna çözüm olarak oyunlaştırma tekniğini kullanır ve insan odaklı tasarım yaklaşımı ile uygular. İlerleme çubukları, rütbe, ödül, puan tabloları, rozetler, rekabeti teşvik etme gibi unsurlar insanın içsel motivasyonunu pekiştirir.
Artan rekabet ortamında oyunlaştırma ile birçok sektör (bankacılık, sigortacılık, perakendecilik, pazarlama, insan kaynakları vb.) kendilerini rakiplerinden farklı bir noktaya konumlandırabilmektedir. Oyunlaştırma kavramı müşteri sadakati, veri kalitesi, dönüşüm oranı, medya vb. gibi çeşitli ve farklı basamaklar için uygulanabilir. E-ticaret sitelerinde satıcıların olumlu geri bildirim veya oy aldıkça bunun “process bar” ile gösterimi, bazı şirketlerde gerçekleştirilen “ayın elemanı” seçimi, müşterilerinin kredi kartlarını belirli bir limite kadar kullandıklarında bankaların müşteriye hediye puan vermesi gibi eylemler oyunlaştırmaya örnektir.
Oyunlaştırma; sıkıcı görülen konu veya durumları motive edici hale getirip, gözlemlenebilen yapılara dönüştürdüğü için global markalar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.