Hick (Hick-Hyman) Yasası, seçeneklerin sayısı ve karmaşıklığı arttıkça seçim yapan kişinin karar verme süresinin de katlanarak artacağını öngören yasadır.
Hick Yasası uygulamasına örnek olarak kumandaları verebiliriz. Eskiden kumandalar bolca tuş takımı içeren aletlerken yeni nesil kumandalar, birkaç tuşla televizyonlarımızı kontrol etmemizi sağlamaktadır. Tuş sayılarını azalttığımızda reaksiyon süresinin düşmesi ve kumanda kullanımının kolaylaşması kaçınılmaz olmaktadır.
Tepki sürelerinin kritik olduğu durumlarda Hick Yasası kullanılabilir. Kullanıcıların hızlı karar vermeleri gereken bir süreç söz konusu olduğunda seçenekleri minimalize etmek en iyi seçenektir. Kullanıcının stresli veya kafası karışık olduğu durumlarda Hick Yasası tünelin sonundaki ışık görevi görür.
Örneğin ödeme sürecinde her kararı tek sayfada vermek yerine; küçük görevler haline getirmek ve sırayla sunmak kullanıcının kafa karışıklığını önler. İlk sayfada sepet içeriği, ikinci sayfada teslimat bilgileri, üçüncü sayfada da ödeme bilgilerinin bulunması süreci hızlandırır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, süreci aşırı küçük parçalara bölmemektir. Bu durumda kullanıcıda pes etme davranışı gözlemlenebilir.
Yeni kullanıcılar için bilişsel yükü en aza indirgeyecek bir tutum izlemek de faydalıdır. Örneğin kullanıcıdan tüm bilgileri tek seferde istemek yerine; en önemli bilgileri profil oluşturma aşamasında almak ve daha sonra kalan bilgileri doldurmaya teşvik etmek daha verimlidir.