Persona, belli bir amaç doğrultusunda ihtiyaç duyulan hedef kitlenin, derinlemesine araştırmalar sonucunda ortaya çıkan benzer özellikleri gruplanarak ve gerçek olmayan bir karakter temsilinin ayrıntılı özellikleri verilerek oluşturulmasıdır.
Persona gerçekten yaşayan bir insan değildir, bir arketiptir. Yapılan persona tek bir kişi gibi görünebilir ancak hedef kitlemizdeki çok sayıda insanın temsilidir. Örneğin; hedef kitle beyaz yaka çalışan kadınlar olduğunda ulaşılmak istenen sonuca göre araştırmalardan sonra; beyaz yaka Sinem Hanım gibi bir persona hedef kitlenin tek bir temsili olacaktır. Artık ona yönelik çalışılmaya başlanabilir. Yapacağınız işe ve ulaşılan sonuçlara göre persona birden fazla karakter de olabilir.
Persona oluşturmak; kullanıcı ihtiyaç ve gereksinimlerine cevap veren ürünler geliştirmek, araştırma sonuçlarımızı süzgeçten geçirip insanlar ile kolay ve anlaşılabilir bir şekilde sunmak için kullanılan etkili bir araçtır. Bir analiz yapma sürecidir. Kullanıcı verisi elde etmenin birçok yolu vardır. İster geçmiş araştırmalardan gelen ister bir şekilde öğrenilmiş bilgi olsun her türden bilgi kullanılabilir. Varsayımlarda bulunulabilir. İnternetten analizler yaparak, kullanıcıyla birebir iletişime geçerek, anketler, röportajlar yaparak hedef kitle iyice anlaşılmalıdır. Ortaya çıkan sonuçlar segmente edilerek farklı özelliklerine göre hedef kitleyi temsil eden kişiler oluşturulmalıdır. Personaya; fotoğrafı, demografik özellikleri, kişisel geçmişi, hedefleri, motivasyon ve acı noktaları ve hikayesini oluşturmaya yardımcı olabilecek özellikleri verilmelidir. Persona oluşturmanın sonucunda çözüm arama süreci daha kolay ilerlemektedir.