Sesli düşünme, kullanılabilirlik testleri esnasında sesli veri toplamak için kullanılan bir yöntemdir.
Kullanıcıların yüksek sesle düşündüğü kullanılabilirlik testleri ucuz, sağlam, esnek ve öğrenmesi kolaydır. Sesli düşünmek, bazı riskler içermesine ve tüm sorunları çözmemesine rağmen, UX kiti içerisinde yer alacak ilk araçlardandır. Bahsedilen bu kullanılabilirlik testlerinde katılımcılardan, belirlenen senaryoları gerçekleştirirken düşündüklerini sesli olarak söylemesi istenir. Bununla birlikte elde edilen veriler, bir gözlemci tarafından analiz edilerek katılımcıların davranışları ve senaryoyu tamamlama yolundaki adımları net bir şekilde ortaya çıkarılır.
Yukarıda da bahsedildiği gibi sesli düşünmenin olumlu ve olumsuz yanları mevcuttur. Öncelikle olumlu yanlarından bahsetmek gerekirse:
1. Ucuz bir yöntemdir. Bir kullanıcı ile konuşurken not almak yeterlidir.
2. Güçlü bir yöntemdir. Önyargı ile yapılmadığı takdirde en kötü yürütülen araştırmadan bile çok iyi sonuçlar çıkarılabilir.
3. Esnek bir yöntemdir. Geliştirme döngüsünün herhangi bir aşamasında kullanılabilir. Ayrıca bu yöntem, herhangi bir teknoloji türüyle her tür kullanıcı arabiriminin değerlendirmesini yapmak için kullanılabilir.
4. İkna edici bir yöntemdir. Birlikte çalışılan ekibin geri kalanının (ve yönetimin) birkaç sesli düşünme oturumuna katılmasını sağlamak, onların çok fazla zamanını almaz ve onları kullanılabilirliğe dikkat etmeye motive etmenin en iyi yoludur.
5. Öğrenmesi kolaydır.
Olumsuz yanları ise şöyledir:
1. Pek de doğal bir durum değildir. Çoğu insan bütün gün oturup kendi kendine konuşmaz. Zaman zaman katılımcıların monoloğu sürdürmesi zorlaşır.
2. Düşünceler filtrelenebilir. Kullanıcıların, akıllarına gelen ilk şeyi söylemeleri gerekirken düşünmeden konuşma riskleri bulunur.
3. Kullanıcıda önyargı oluşturabilir.
4. Her şeyi çözmez. Kullanıcı testleri esnasında birçok problem değişik yöntemler ile çözülmeye çalışılır. Sesli düşünme, her ne kadar kullanışlı bir yöntem olsa da UX araştırmacısının sorduğu sorulara cevap vermekte yetersiz kalacak ve diğer yöntemlere başvurmayı gerekli kılacaktır.