İkna edici tasarım, ürünün, kullanıcının davranışlarını ve seçimlerini etkileyecek şekilde tasarlanmasıdır.
İkna edici tasarım uygulamalarında özellikle davranış bilimi ve psikoloji araştırmalarından faydalanılmaktadır. İnsanların karar verme süreçlerini etkileyen azlık etkisi, sosyal kanıt, otorite, tutarlılık, kaçırılan fırsat gibi prensipler ikna edici tasarımda yaygın kullanılan yöntemlerdendir. İnternet alışverişlerinde ilgilenilen üründen kaç adet kaldığının gösterilmesi ya da o ürünün daha önce kaç kişi tarafından satın alındığının belirtilmesi ikna edici tasarıma örnek verilebilir.
Stanford Üniversitesi profesörü B.J Fogg tarafından geliştirilen davranış modeline göre; bir davranışın ortaya çıkması üç ana faktörün aynı anda bulunması ile mümkündür. Bunlar motivasyon, beceri ve tetikleyicidir. Kişinin bir davranışı sergilemek için yeterli motivasyonunun ve becerisinin olması yeterli değildir. Dışarıdan bir tetikleyiciye ihtiyaç duymaktadır. İkna edici tasarım bir tetikleyici görevi görerek kullanıcılarda istenilen davranışın ortaya çıkmasını sağlar.
İkna edici tasarımı yalnızca satış artırabilmek için kullanılan bir yöntem olarak görmemek gerekir. Tasarımcılar tarafından etkili ve doğru kullanıldığı takdirde oldukça önemli etkiler yaratabilecek güçtedir. Sağlıklı yaşam alanında yapılan çalışmalardan iklim değişikliği ile ilgili farkındalık yaratmaya kadar geniş yelpazede insan davranışlarını etkileyebilir.