Çalışan deneyimi, bir şirketin çalışanlarının şirketle olan etkileşimi sonucunda şirketlerine verdikleri değerler toplamıdır.
Müşterilerin bir şirketi tercih etmeleri çalışanların verimli çalışmasıyla bağlantılıdır. Çalışan memnuniyeti ne kadar yüksek olursa, verilen hizmet o kadar kaliteli ve tatmin edici olmaktadır. Eğer bir şirket başarılı bir müşteri deneyimi hedefliyor ise başarılı bir çalışan deneyimini de sağlamalıdır. Çalışan deneyiminin olumlu olması için insan kaynaklarından, yöneticilere kadar herkesin bu sürece destek vermesi gerekmektedir. Çalışan deneyimi ile “Çalışan Değer Önermesi (EVP)” karıştırılmamalıdır. EVP ele aldığı konular açısından çok daha kısıtlı bir kapsama sahiptir.
Çalışanların hepsinin, işteki tüm deneyimlerini ölçümlemek için anketler etkili bir yoldur. Bu anketlerde kapalı ve açık uçlu sorular beraber kullanılmalıdır. Verilen cevaplarda isimlerinin gözükmeyeceği bilgisi doğru bir sonuç için mutlaka verilmelidir. Anketler sonucundaki değerlendirmeler çalışan deneyimi hakkında önemli bilgiler içermektedir. Ortaya çıkan sonuca göre bir şirkette buna yönelik olumlu bir çaba geliştirilmesi çalışan deneyimini doğrudan etkiler. İşte daha yeni olan bir çalışandan, işten ayrılana kadar hepsinin deneyimi değerlendirilmelidir. İyi bir çalışan deneyimi yöneticiler tarafından önceden hazırlanmalıdır Şirketin; çalışanlarının yemek, yol, sağlık gibi ihtiyaçlarına yönelik katkıları da olmalıdır. Bunların bütünü iyi bir çalışan deneyimini oluşturur. Çalışanların şirket içi her konuda anonim olarak geri bildirim bırakabileceği alanlar mutlaka bulunmalıdır.