Sosyal medya postu hazırlamaktan online workshop yapmaya kadar çok çeşitli işlerimizi kolaylaştıran bir sürü dijital tool var artık. Kendi servislerimiz ve hizmetlerimiz için kullandığımız ve sizlerin de dijitalde işlerini kolaylaştıracak tool'ları listeledik.
USERSPOTS BÜLTEN
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
Aramıza hoş geldin! Yeni bültenlerimiz de görüşmek üzere...
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Zaman içinde teknolojinin tüm birimlere adapte olmasıyla birlikte her türlü servis için dijital ürün kullanmaya başladık. Bu Tool’lar artık sosyal medya postu hazırlamaktan online workshop yapmaya kadar çok çeşitli işlerimizi kolaylaştırıyor. Kendi servislerimiz ve hizmetlerimiz için kullandığımız ve mutlaka dijital işler yapanların hız kazanmalarını sağlayacak Tool’ları sizler için listeledik 👍
No-code platformların artmasıyla bir çok ürün kompleks kod geliştirmesine gerek duymadan kullanıma hazır hale getirilebiliyor. Webflow’da web site hazırlamak için ortaya çıkan tool’lardan birisi. Koda müdahale edebiliyorsunuz ama isterseniz bir satır bile kod yazmadan aklınızdaki siteyi canlıya alabiliyorsunuz. Bizde Userspots olarak yeni web sitemizi kendimiz kod yazmadan Webflow üzerinden geliştirdik. Son dönemde müşterilerimiz için yaptığımız bazı tasarım işlerimizi canlıya almak için webflow kullanmaya başladık.
2020 senesi itibariyle artık bir çok online tool ve servis kullanıyoruz ve bu tool’ların %90’ının birbiri ile entegrasyonu bulunmuyor. Zapier tam bu noktada devreye giriyor. Servisleri birbirine bağlayarak kural setleri oluşturabiliyoruz. Böylece birbirine entegre olmamış tool’lar arasında köprü kurabiliyoruz. Örneğin web sitemiz üzerinden aldığımız form inputlarının bir slack kanalına gönderilmesini sağlayabiliyoruz veya doldurulan formlardaki bilgilerin otomatik bülten veritabanımıza gönderilmesini sağlayabiliyoruz.
Lumen5'den önce video highlight’larını veya video içindeki geçişleri iMovie veya Final Cut üzerinden hazırlıyorduk ve bu işlemlere çok fazla zaman harcıyorduk. Şimdi çoğu görsel mockup işimizde Lumen5 ile paylaşıma hazır içerikler hazırlayabiliyoruz.
Bazı sosyal medya paylaşımlarımız ve bazı müşterilerimizin showcase’lerini hazırlarken Canva kullanıyoruz. Canva bize mockup hazırlama konusunda çok zaman kazandırıyor.
Loom çok beğendiğimiz ve sık kullandığımız bir uygulamadır. Chrome uzantısı ile ekran kaydı alırken kendi görüntünüzü yuvarlak şekilde ekranın herhangi bir yerine koyabiliyorsunuz. Bir konuyu veya ayarı tek tek herkese anlatmaktansa 1 kere nasıl yapıldığını çekerek tüm arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Mesela ben şirketin aylık Analytics ve performans raporlarını yazılı olarak yapmaktansa video çekerek arkadaşlarımla paylaşıyorum. Hem bu şekilde arkadaşlarımada temel Analytics'i öğretmiş oluyorum.
Kimi zaman ofisteki whiteboard’ımız oluyor, kimi zaman evde olduğumuz bu dönemde müşterilerimiz veya kullanıcılar ile workshop’lar yapabilmemizi sağlıyor. Aynı iş üzerinde çalışan tasarım ekipleri için çok verimli bir uygulama.
Araştırma çalışmalarımızın olmazsa olmaz tool’udur. Görüşeceğimiz potansiyel kullanıcıları bulurken onlara detaylı anketler gönderip aranılan personaya uygun olup olmadığını tespit ederken, kullanıcılar hakkında detaylı araştırmalar yaparken Typeform kullanıyoruz.
Kart Gruplama, Ağaç Testi, First Click Testi ve Anket çalışmalarımızda kullandığımız bir tool’dur. Ürünlerdeki veya sitelerdeki navigasyonu, menüyü oluşturmada olmazsa olmaz olan çalışmaları Optimal Workshop üzerinden yapıyoruz. Aynı zamanda kalitatif yani nicel veri toplamak için kullanıyoruz.
Araştırma şirketi olarak ofiste olduğumuz zamanda her hafta mutlaka 2 veya 3 tane kullanılabilirlik testleri yapardık. 14 marttan itibaren tamamen uzaktan çalışma modeline geçtik ve kullanıcılarla yan yana gelemiyoruz. Bu yüzden bir çok araştırma yöntemimizi uzaktan yapmaya başladık. Bu süreçte online olarak kulanılabilirlik testi yapabilmek için Lookback uygulamasını kullanıyoruz.
Son dönemde bir çok alternatifi çıkmış olsa bile şuan ofisimizdeki arkadaşlarımızın %90’ının kullandığı tasarım tool’u. Web site, mobil uygulama, tablet uygumaları ve akıllı saat uygulamaları gibi tüm ekranlar için tasarım yapabileceğiniz bir tool’dur.
Yaptığımız tasarım çalışmalarını geçmişte müşterilerimizle paylaşmak gerçekten bir problemdi. Herkesin farklı bir değerlendirmesi ve farklı bir revizesi olabiliyor. Bu iletişimi png üzerinden text halinde yönetmek gerçekten cok zor oluyordu. Tam bu noktada Zeplin uygulamasi ortaya çıktı. Sketch üzerinde yaptığımız çalışmaları Zeplin’e yükleyip, müşterilerimiz tool üzerinden gösteriyoruz ve gerçek tasarımlar üzerinden notlar alabiliyoruz. Bu şekilde müşteriler ile iletişimimizin kalitesi artmış oluyor ve hızlanmış oluyoruz.
Uzaktan çalışmaya geçtiğimiz son dönemde arkadaşlarımız ve müşterilerimiz ile görüntülü iletişim kurmak ve ekran paylaşımı için kullandığımız ve çok sevdiğimiz bir uygulama. Whereby’i daha çok 4 kullanıcıyı geçmeyen toplantılarımızda kullanıyoruz.
Arkadaşlarımızla ve müşterilerimizle online toplantılar için kullandığımız Zoom’un Whereby’den farklı olarak 10’dan fazla katılımcılı toplantılar için kullanıyoruz. Online eğitimlerimizi, 50 kişilik tüm çalışanlarımızın katıldığı klasik cuma toplantılarını Zoom üzerinden rahat bir şekilde yapabiliyoruz.
Tasarımlarımızı canlıya almadan önce canlıya almış gibi prototiplemek ve test etmek için Marvel App kullanıyoruz. Henüz canlıya almadığımız servislerin kullanılabilirlik testlerinide Marvel ile yapıyoruz.
Kullanıcı kitlesini gamer’lar oluşturmuş olsada iç ekiplerimizin çok sık kullandığı bir uygulamadır. Görüntülü görüşmeden toplu telefonla konuşuyormuşuz gibi her seferinde login olmakla uğraşmadan hızlı toplantılar yapabildiğimiz bir tool.
Hotjar ile tasarlayacağımız sitelerin mevcut halinde ve tasarlayıp canlıya aldıktan sonraki yeni versiyonlarında ısı harıtası, tıklama haritası gibi verileri topluyoruz. Hotjar tasarıma yön veren kullanım alışkanlıklarını tespit etmekte ve yeni modüllerin konumlandırılması konusunda bize yardımcı oluyor. Aynı zamanda kullanıcıların web siteleri üzerindeki hareketlerini kayıt altına alıyoruz ve kayitları izleyerek tasarımsal sorunların tespitini yapabiliyoruz.
Yaptığımız tasarımların kodlanıp canlıya alınmadan önce yani tasarım yeni bitmişken Invison ile prototip oluşturarak canlıdaymış gibi akışları test edebiliyoruz. Bu prototipleri müşterilerimize göndererek onlarında ürünlerinin canlıda nasıl olacağı konusunda izlenime sahip olmalarını sağlıyoruz.