Liste

Figma’nın Bir Yılı

Geçtiğimiz ay Adobe ile arasındaki satın alma anlaşmasının durdurulduğunu açıklayan Figma, oldukça hareketli bir seneyi geride bıraktı. Figma ekibinin seneye bakışı genel bir özet niteliğinde.
USERSPOTS BÜLTEN
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
Aramıza hoş geldin! Yeni bültenlerimiz de görüşmek üzere...
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Bu İçerikte Yer Alan Ana Başlıklar:

• Font Seçmeden Font Seçin
• Daha Akıllı Bileşenler
• Alternatif Değişkenler
• Güncellenen Rota
• FigJam’in Yükselişi
• Auto-Layout
• Geçmişe Dönüş
• Daha Az Kaydırın
• Auto-Layout

Madalyonun İki Yüzü

Geçmiş yılları aklımızdan geçirirken, o yıllarda yaşanan olayları referans olarak kullanmaya eğilimliyizdir. “Şu yılda üniversiteden mezun olmuştum, şu yılda yeni bir işe başlamıştım veya şu yılda yaşanan olaylar beni oldukça değiştirdi.” gibi.

Tasarım dünyasının 2023’ü yad ederken yapay zekayı hatırlayacağı kesin. Yıl içerisinde çok fazla gelişme yaşandı ve bunların birçoğu tasarım kavramının ve tasarımı bakışın yeniden şekillenmesine vesile oldu.

Yapay zekadaki gelişmeler bir yana, Figma 2023’ü pandemiden sonra insanlarla yeniden bağ kurulabilen ilk yıl olarak değerlendiriyor. Bu yıl içerisinde çok büyük bir konferans gerçekleştiren ekip, aynı zamanda Figma’ya bakışı da değiştirecek birçok yeniliği kullanıcılarına sundu.

Adobe ile Figma arasındaki satın alma operasyonunun etkisi ve sürecin belirsizliği de düşünüldüğünde şirket oldukça iyi bir mesafe kat etti. Birazdan değineceğimiz “favori” yenilikler de madalyonun diğer yüzünü, Figma’nın kullanıcılarla bağ kurmaya ve varolan bağları geliştirmeye ne kadar önem verdiğini de gösteriyor.

Font Seçmeden Font Seçin

Başlık kafa karıştırıcı olabilir ama Figma kullanıcıları için oldukça net bir yenilikten söz ediyoruz. Kısa bir süre öncesine kadar tasarımlarda hangi fontun daha iyi duracağını tespit etmek için fontları teker teker seçmek gerekiyor ve bu durum ciddi bir zaman kaybına yol açıyordu.

Figma “Little Big Updates” güncellemesinde bu durumu çözdü ve kullanıcıların metni geçici önizlemelerle kontrol edebilmesini sağladı. Artık gerçekten seçim yapmadan hangi fontu seçebileceğimizi görmek mümkün.

Daha Akıllı Bileşenler

Yazının başında da değindiğimiz gibi, Figma’nın temel amacı kullanıcılarla gerçekten bağ kurabilmek. Güncelleme tanıtımlarının çoğunda bu duruma değiniliyor ve kullanıcıların Figma’da geçirdikleri zamana duyulan minnettarlığın bir sonraki yenilik için en büyük motivasyon olduğu ifade ediliyor.

Ekibin seneyi değerlendirirken öne çıkardığı bir diğer yenilik olan “Yeni Component ve Oyun Alanı” da aslına bakılırsa tam da bu minnettarlığın ürünü denebilir.

Component görünümüne daha detaylı karar verebildiğimiz, sonuca daha iyi hakimiyet kurabildiğimiz bu yenilik aynı zamanda daha akıcı ve daha fazla alternatifin yer alabileceği bir tasarım sürecini de sağlaması bakımından oldukça değerliydi.

İki farklı sürüm yan yana geldiğinde yapılan geliştirmeler çok daha iyi anlaşılıyor.

Alternatif Değişkenler

Tıpkı bileşenlerin güncellenmesi gibi değişkenlerin güncellenmesi de Figma kullanıcıları tarafından uzun süredir beklenen bir yenilikti ve Figma topluluğunun bu beklentisine karşılık verdi.

Prototip oluşturmada ve diğer kullanım alanlarında oldukça önem taşıyan değişkenlere daha fazla hakimiyet kurabilmek hem UI hem de UX açısından daha akıcı bir tasarım sürecini beraberinde getirdi. Üstelik değişkenler artık hem ana tasarımlara hem de componentlere bağlanabilir durumdalar.

Güncellenen Rota

Adobe’un satın alma süreci bir yana dursun Figma ile alakalı 2023’teki en büyük kırılımlardan bir tanesi geliştiriciler için sağladığı özellikler oldu. Hızlı ve akıcı bir kullanımın önemini bilen ve etki edebildiği alanları günbegün geliştirmeyi hedefleyen Figma, DevMode adı verilen yeniliğiyle geliştiriciler ile tasarımcılar arasında bir köprü kurma görevini de üstlendi.

Bu noktada DevMode’un kullanıcı ile Figma ekibinin aynı doğrultuda hissetmediği güncellemelerden biri olduğunu ifade etmek yanlış olmaz. Hemen hemen her yeniliği ve gelişmeyi şeffaf bir biçimde açıklayan Figma ekibi DevMode’a dair bazı sorulara muğlak cevaplar veriyor.

2024’te ücretli kullanıcılara sunulacak olan yeniliklere dair sorular ve bu yeniliklerin getireceği yeni çatışmalar, ücretlerle alakalı tartışmalar DevMode’un tanıtıldığı ilk günden bu yana tazeliğini koruyor.

FigJam’in Yükselişi

Evet tekrar ve evet gerçek. Figma, ortak çalışma kültürüne ve birlikteliğe oldukça önem veren bir şirket ve verdiği önemi kullanıcıların fark etmesini de değerli buluyor. Nitekim yapay zeka konusunda yaşanan gelişmelere rağmen 2023’ü insanlarla bir araya gelme yılı olarak değerlendirmeleri de bu düşüncenin sonucu. Bu sonuca varmamızı sağlayan bir diğer nokta da Figma’nın whiteboard arayüzü olan FigJam’de yaşanan gelişmeler ve yapılan geliştirmeler. FigJam’in daha kullanılabilir ve daha verimli olması için oldukça yoğun bir çaba sarf eden şirket, yapay zeka desteğini FigJam’de aktif bir biçimde kullandı.

JamBot adı verilen widget ile hem temel seviyedeki kullanıcıları hem de daha ileri seviyede FigJam becerisi olan kullanıcıları hedefleyen Figma’nın Ürün Tasarım Başkan Yardımcısı Noah Levin’in açıklamaları da bu doğrultuya ışık tutuyor:

"FigJam'i sonraki adımlara daha hızlı geçmenize yardımcı olan sezgisel bir beyin fırtınası ortağı yapmak istedik.”

Figma’nın seneye bakışında öne çıkardığı maddelerden biri olan hazır şablonlar da aslında FigJam’e verdikleri önemin bir kanıtı olarak değerlendirilebilir. Ekiplerin bir arada çalışabilmesini, beyin fırtınası yapabilmesini, birbirleriyle şakalaşıp eğlenebilmesini sağlayan FigJam, Figma’nın kültürünün en net örneklerinden biri.

FigJam AI'ın çalışmasına hızlı bir bakış:)

Auto-Layout

Tasarım süreçlerinde uzunluk veya genişlikleri ayarlamak keyifli olsa da bunları farklı arayüzlerde tekrar tekrar şekillendiriyor olmak zorlayıcı bir süreçti.

Figma, topluluğunun bu noktadaki beklentileri ve ihtiyaçlarını iyi tespit etti ve Auto-Layout sistemini devreye soktu. UI tasarımlarını çok daha hızlı bir noktaya taşıyan Auto-Layout, responsive tasarımların yükselişinde de önemli bir rol oynuyor.

Geçmişe Dönüş

Tasarım süreciniz ilerlerken geçmişte denediğiniz bir hamleye tekrar göz atmak isteyebilirsiniz. Ancak ya dosyayı kapattıysanız veya ya bu hamleden sonra onlarca yeni işlem daha yaptıysanız? Control veya Command + Z yaparak geriye gitmek her zaman o kadar mümkün olmayabilir.

Senenin en beğenilen yeniliklerinden biri de “versiyon geçmişi” oldu. Kullanıcılar bu sayede geçmişte yaptıkları hamleleri direkt olarak kopyalayabilme, geçmişten bugüne taşıma imkanına sahipler.

Daha Az Kaydırın

Figma’nın prototip hazırlama konusundaki yetenekleri kullanılabilir seviyedeyse de tatmin edebilir düzeyde değildi. Şirket “yapışkan kaydırma” adı verdiği yeni özelliği sayesinde süreci oldukça tatmin edici bir noktaya taşıdı ve kullanıcılarından da övgüler aldı.

Tanıtım tweetinde de belirtildiği gibi, bu yenilik sayesinde önemli olan özellikler kalıcı bir banner olarak yukarıda durabilir. Üstelik bu yenilikte yapılan geliştirmeler sayesinde artık yapışkan öğeler birbirlerinin içine de yerleştirilebilir haldeler.

Metin Boşluk Uyumsuzluğuna Son

Metin butonda hizalı mı duruyor? Sanki boşluklar fazla mı? Yazının görünüşüyle alakalı endişeler mi mevcut?

Figmanın 2023’ün en iyileri listesinde öne çıkardığı son yenilik olan Leading Trim özelliği, tam da bu sorulara yanıt vermek için kullanıcıların hizmetine sunuldu.

Leading Trim özelliği sayesinde artık boşluklar, hizalama, paragraf yerleştirme gibi küçük ama zaman alan değişiklikler çok daha akıcı bir biçimde yapılabilir.

Figma’yı daha iyi kullanmak, yapılan güncellemeleri daha iyi özümsemek ister misiniz? Uygulamalı Figma eğitimimize kaydolun! Uygulamalı örneklerle öğrendiklerinizi pekiştirebileceğiniz, Figma’yı rahatlıkla kullanabilir hale geleceğiniz eğitimde yerinizi ayırtın! Üstelik şimdi bu adresten yapacağınız başvuruyla %20 indirim kazanma hakkına sahipsiniz! 🚀

2024'ün sağlıkla, başarıyla ve bol Figma ile geçmesini dileriz! 

Figma’nın Bir Yılı
Figma’nın Bir Yılı
Hazırlayan;
Digital Marketing Specialist
Utku Arslan
Oluşturulma Tarihi
01/2024
Güncellenme Tarihi
01/2024
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.