Günümüzde kişisel marka kavramının önemli hale gelmesi ile birlikte "Branding" kavramı hakkında kesinlikle bilgi sahibi olmanız gereken konulardan birisi de logo tasarımı.
Logo tasarımı ile ilgili bilgileri bu rehberde bulabilir ve sizlere yardımcı olacak detaylara ulaşabilirsiniz.
Nasıl bir görsel bin kelimeye bedel ise; bir logo da bir romana eşdeğerdir.
Logo; bir harf, şekil ve renk karışımından çok daha fazlasıdır. Markanızın kişiliğini, savunduğunuz değerleri ve markanızın hedeflerini; hedef kitlenize aktarıp sizleri müşterileriniz için değerli kılan, markanızı tamamlayan ve müşterileriniz ile bağlantı kurmanıza yardımcı olarak fark yaratmanızı sağlayan semboldür.
Başka bir deyişle, logonuz kimlik oluşturan ve markayı müşterileriniz için anlamlandıran bir sembol olarak; amacına uygun tasarlanırsa markanız için inanılmaz fark yaratabilir.
Bu rehberin sonunda, hedef kitlenize hitap eden, güven oluşturan ve markanızın elçisi olarak hareket eden bir logo oluşturabileceksiniz.
Şimdi logo tasarlarken hangi adımları takip etmeli ve nelere dikkat etmeliyiz.
Hep birlikte inceleyelim!
Hedef Kitlenizi Anlayın
Logonuz insanların markanızla kuracağı ilk temas noktalarından birisi olacağı için, doğru kişiler veya kitleler üzerinde olumlu bir algı oluşturmasını ve etki bırakmasını sağlamak isteyeceksiniz. Logonuzu hedef kitlenizle bağlantı kurması amacıyla tasarlamalı ve bunu yaparken de, kitlenizin neyi sevip neyi sevmediği konusunda fikir sahibi olmalısınız. Bu nedenle, logonuzu tasarlamaya başlamadan önce, hedef kitleniz hakkında net verilere ulaşıp, analiz ettikten sonra elde ettiğiniz bulgular ile hedef kitlenizi net bir şekilde anlamalısınız.Örneğin, avukat arayan biri muhtemelen çok sayıda parlak renk ve ilginç yazı tipi kullanan bir logoyu önemsemeyecektir. Aynı şekilde, çocuk odaklı bir marka için tasarlanan logo ise karanlık ve minimalist bir tasarım ile hedef kitlesine ulaşamayacaktır.
Bir sonraki adıma geçmeden önce markanızın kime hizmet sunacağını, hedef kitlesini ve etki alanını iyi düşünün.
Hikaye Oluşturun
Her logo ait olduğu işletmenin ya da şirketin değerleri ve bütünsel olarak yaratılan markanın hikayesini anlatır. Başarılı logolar bir hikaye anlatırken; müşteriler ya da kullanıcılar için duygusal bir bağ kurar ve manevi tatmin sağlar.
Peki markanızın hikayesi neden önemli?
Çünkü tüketiciler satın almaktan yoruldu ve yine tüketicilerin şirketlere karşı güvensizliği son birkaç yılda giderek yükseldi. Bu noktada insanların inandıkları ve bağ kurabilecekleri şirketlerden satın alma olasılığı daha da arttı.
Hedef kitlenizin markanızın hikayesine güvenip inanması, yalnızca ürününüze veya hizmetinize bağlanmasından çok daha olasıdır..
Etkili bir hikaye oluşturabilmek için önce hikayenizin ne olduğunu bilmeniz gerekir.
Hikayenizin özüne inmek için kendinize şu soruları sorun;
- İşinize neden başladınız?
- Şirket olarak inandığınız şeyler nelerdir?
- Kime hizmet ediyorsunuz, kimin sorununu çözmeye çalışıyorsunuz?
- Sizi özel yapan nedir?
- Markanızı tanımlamak için hangi üç sıfatı kullanırsınız?
Bu soruları cevaplamak sadece hikayenizi doğru anlamanıza yardımcı olmamakla birlikte marka kimliğinizi belirlemenize de yardımcı olacaktır.
İlham Alın
Logonuzu tasarlamadan önce, yaratıcılığınızı harekete geçirmek için logo ilham alabileceğiniz platformlara odaklanabilirsiniz. Behance, Dribbble, Pinterest gibi siteler ve Instagram gibi sosyal medya platformları dahil olmak üzere, başarılı logo tasarımı örnekleri ve bu konuda işinde çok iyi olan dünyaca ünlü tasarımcıları takip edebileceğiniz çok sayıda kaynak var.
Farklı tasarımları ve tasarımcıları incelerken, kendi hikayenizi ve değerlerinizi de aklınızda bulundurmayı unutmayın. İlham alabileceğiniz tüm bu örneklere bakıp kullanabileceğiniz tasarım örnekleri ile birlikte iyi bir fikriniz de olduğu zaman sıra artık kendi logonuzun için tasarıma başlamakta.
Rekabeti Öne Çıkarın
Rakiplerinizi analiz etmek ve logo tasarımlarını incelemek sizin için güzel bir araştırma kaynağı olacaktır. Çünkü aynı hedef kitleye odaklanan rakibinizin tasarladığı logo aslında sizin de ilham alabileceğiniz ve araştırmanız gereken kaynaklardan birisidir. Bu şekilde siz de müşterilerinizin ilgisini çekebilecek logo türleri ve uzak durmanız gereken logo türleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Tabi bu araştırma ve ilham esnasında rakiplerinizle aynı logoyu oluşturmak hem markanızı dezavantajlı hale getirecek hem de etik açıdan soruna yol açacaktır. Bu süreçte asıl amaç hedef kitlenize ulaşmak için rakipleriniz arasından sıyrılmanıza yardımcı olacak ve sizin markanıza uygun bir logo tasarlamak olmalıdır.
Araştırmanız sırasında, beğendiğiniz tasarımların bir dosyasını oluşturun ve ardından neden onları beğendiğinizi belirlemeye çalışın. Belki de sizi etkileyen belirli renkler, yazı tipleri veya şekiller vardır. Bunları netleştirdikten sonra rakiplerinizle aynı kitleye hitap ederken marka mesajınızı sizin kimliğiniz, değerleriniz ve söylemleriniz ile aynı dilde ifade edecek bir logoyu nasıl tasarlayabileceğinizi düşünün.
Öncelikle Kullanacağınız Logo Türüne Karar Verin
Görsel Ağırlıklı Logolar
İnsanların zihninde canlanan tek bir görüntüye dayandıkları için kolayca akılda kalır. İdeal olarak, seçilen görüntü (veya simge), bir işletmenin adını veya işletmenin sağladığı ürünleri / hizmetleri temsil eder.
Sunduğunuz belirli bir ürün veya sahip olduğunuz değer ile markanızı ilişkilendirmek istiyorsanız, bu tür bir logo kullanmayı düşünmelisiniz.
Metin Ağırlıklı Logolar
Bir simge veya görüntüyü ortadan kaldırır, bunun yerine tipografi ve renklere daha fazla odaklanır. İşletme adınızın tamamını kullanmayı seçebilir veya çok uzunsa, bir ya da üç harflik bir kısaltma kullanabilirsiniz.
Yazı tiplerinin bu tarz logolarda çok önemli olduğunu ve çok fark yarattığını unutmayın.
Hem Görsel Hem Metin İçeren Logolar
En iyi logo tasarımını istiyorsanız, aradığınız yanıt için “ Görsel Ağırlıklı Logolar” ve “Metin Ağırlıklı Logolar “ birlikte kullanılarak her iki logo türünün kombinasyonu sonucunda ortaya çıkan logolar; hem görselliğin hem de harflerin tasarımda yarattığı fark ile markanızı müşterilerin zihninde canlandırma konusunda çok daha verimli olacaktır. Logonuzun hem görsel hem metin içermesi; marka mesajınızı, değerini iletmek ve markanızı müşteriler için net şekilde anlamlandırmak için size üzerinde çalışabileceğiniz ve fark yaratabileceğiniz birçok fayda sağlar.
Tutarlı, etkili ve ikna edici bir hikaye anlattığınızdan emin olmak isteyeceğiniz için tüm öğelerin bir araya gelerek oluşturacağı uyumu ve ahengi göz ardı etmeyin.
Tipografi ile Denemeler Yapın
Yazı tipleri, hikaye anlatımında çok etkili bir bileşendir. Her yazı tipinin kendi kişiliği ve temsil ettikleri vardır. Özünde tipografi, harfler ile metni net ve görsel olarak müşterinize ya da kullanıcınıza çekici kılacak şekilde düzenleme sanatıdır. Tipografi, belirli duyguları ortaya çıkarmayı ve belirli mesajları iletmeyi amaçlayan yazı tipi stilini, görünümünü ve yapısını içerir. Kısaca tipografi, logonuzda kullanmak istediğiniz metne hayat verir.
Tipografi, sadece göze hoş gelecek yazı tiplerini seçmek değil: kullanıcı arayüzü tasarımının da hayati bir bileşenidir. İyi tipografi, güçlü bir görsel hiyerarşi oluşturmalı, web sitesine grafik bir denge sağlamalı ve markanızın genel duruşunu desteklemelidir. Tipografi, müşterilerinizi ya da kullanıcılarınızı yönlendirmeli ve bilgilendirmeli, okunabilirliği ve erişilebilirliği optimize etmeli ve mükemmel bir kullanıcı deneyimi sağlamalıdır. Siz de logonuzu tasarlarken bu konuya dikkat etmeli ve gerektiği önemi vermelisiniz.
Serif Yazı Tipi
Serif yazı tipleri, isimlerini harf vuruşlarının sonundaki genişletilmiş ince çizgilerden veya "ayaklardan" alır.
Bu yazı tipleri zarif, lüks ve sofistike olup zenginlik ve güvenilirlik hikayeleri anlatırlar. Logo tasarımında muhtemelen en çok bilinen ve en çok kullanılan yazı tipleridir.
Sans Serif Yazı Tipleri
Sans serif yazı tipleri çağdaştır. Serif yazı tiplerinin aksine, karakterlerinin stilize edilmiş vuruşları yoktur. Bunun yerine basit, net bir yüzey sunarlar. Bu yazı tipleri kolay okunabilir, net, cesurdur ve yenilik hikayeleri anlatırlar.
Slab Serif Yazı Tipleri
Yukarıdaki iki yazı tipinin aksine klasik stillerinden farklı oldukları için modern ve ezber bozan bir yapıya sahiptir.
Seriflere sahip olsalar da, geleneksel serif ayaklardan ziyade büyük, blok benzeri yüzeylere sahiptirler. Bu yazı tipleri cesur, güçlü, kendinden emindir ve güvenilirlik ile yaratıcılık hikayeleri anlatırlar.
Script Yazı Tipi
Adından da anlaşılacağı gibi el yazısı ve eğlenceli bir görünüme sahiptir.
Girdaplar ve döngülerle karakterize edilenler, kaligrafiye benzeyecek şekilde tasarlanmıştır. Bu yazı tipleri kişisel, özgür, kadınsıdır ve zarafet ile duygu hikayeleri anlatırlar.
Renklere Karar Verin
Yazı tipleri gibi, renklerin de kendi kişilikleri vardır ve farklı anlamlar taşır. Her rengin kendini temsil ettiği bir anlam ve bir duygu vardır. Müşterilerinize markanızın kimliği çerçevesinde spesifik duygular hissettirir.
Bu nedenle, logo renkleriniz, markanızın kişiliği ve kimliği hakkında bir şeyler söylerken hikayenize de katkıda bulunur. İnsanların bilinçaltında ve zihninde etkileşimi başlatabilir ve hatta sonuç olarak renklerin kendisine ait olan duygu yükleri ile kitlenizi belirli bir şekilde davranmaları için etkileyebilirler.
Her rengin arkasındaki psikolojik etkisine ve duygusal yüke birlikte bakalım;
Renklerinizi seçerken sadece renklerin birlikte ne kadar güzel görünebileceğini ve renklerin birlikte ne denli uyum sağlayacağını düşünmeyin. Hedef kitlenizin seçtiğiniz her bir renkle kuracağı ilişkiye dikkat edin ve renklerin markanızın söylemlerine ve imajına uygun olduğundan emin olun.
Sonuç olarak tüm marka oluşturma sürecinde ve her tasarım sürecinde olduğu gibi logonuzu da tasarlarken iyi bir araştırma, rakip analizi, ilham alınacak yerleri ve noktaları belirlemelisiniz. Bunun sonucunda yaratıcılığınızı markanızın vaat ettikleri ve kimliği ile harmanlayarak yukarıdaki adımları tamamlayarak logonu oluşturmalı ve tekrar tekrar tasarladığınız logoyu geri bildirimler alarak; olabileceği en iyi hale getirmek için revize etmelisiniz.