Fikir Geliştirme Süreçlerinizde Kullanabileceğiniz 21 Teknik

Yazar
Mustafa Dalcı

Bu İçerikte Yer Alan Ana Başlıklar:

Fikir Geliştirme Teknikleri Nedir?
Yeni Fikir Bulma Egzersizleri
Farklı Bakış Geliştirme Egzersizleri
Fikir Analizi Egzersizleri
Müşteri Odaklı Fikir Geliştirme Egzersizleri
Fikir Bulma Sürecindeki Yaratıcı Egzersizler
Strateji Geliştirme Egzersizleri
Fikir Geliştirme Tekniklerini Spaceclub’da Konuşalım

Belirli bir probleme tek başınıza ya da ekip arkadaşlarınızla beraber çözüm ararken, aklımıza fikir gelmeyebilir ya da birkaç fikir ürettikten sonra bunları geliştirmekte zorlandığımızı fark edebiliriz. Bunlar aslında her fikir bulma ve geliştirme sürecinin başında sıklıkla karşılaşılan durumlardır. Bu içerikte fikir geliştirme süreçlerinde kullanılan teknikleri ve nasıl uygulandıklarını öğreneceksiniz. Ayrıca Userspots ekibi olarak oluşturduğumuz fikir geliştirme tekniği şablonlarına yazının sonundaki formu doldurarak ulaşabilirsiniz. :)

Bu yazıda bahsettiğimiz fikir geliştirme teknikleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz Userspots Akademi’de online olarak gerçekleştirilen Design Thinking eğitimimize katılarak açıkladığımız teknikleri daha detaylı bir şekilde deneyimleyebilirsiniz.

Fikir Geliştirme Teknikleri Nedir?

Tasarım bir veya birden fazla probleme çözüm önerisi sunar, tasarım süreci de bu problemlerin çözümlenmeye çalışıldığı süreçtir. Tasarım sürecinin başında bu probleme tek başına ya da ekip ile beraber çözüm fikirleri üretilir ve toplanan bu fikirler tasarım sürecinin ilerlemesini sağlar. Kişiler ya da ekipler, probleme ya da problemlere çözüm ararken fikir üretmekte veya buldukları fikirleri geliştirmekte zorlanabilir. Bu zorlanmayı rahatlatmak, kafa karışıklığını gidermek, farklı açılardan projeye bakmak için fikir geliştirme teknikleri tasarım sürecine yardımcı olur. Fikir geliştirme teknikleri, mevcut probleme yeni çözümler üretme ya da geliştirmeler yaparken keşfetme, kolektif düşünme, hayal gücünü zorlama gibi egzersizler üzerinden ilerler. Bu egzersizler, çeşitli tasarım stüdyoları, tasarımcılar ve herhangi meslek dalından ilham alarak tasarımdaki fikir geliştirme tekniklerini oluşturur. Bu tekniklerin uygulanması problemin türünden ekip dinamiğine kadar birçok etkene göre değişkenlik gösterebilir.


Biz de bu etkenleri dikkate alarak fikir geliştirme tekniklerini 6 egzersize ayırdık;

• Yeni Fikir Bulma

• Farklı Bakış Geliştirme

• Fikir Analizi

• Müşteri Odaklı Fikir Geliştirme

• Fikir Bulma Sürecindeki Yaratıcı Egzersizler

• Strateji Geliştirme

Yeni Fikir Bulma Egzersizleri

Problemi çözmeye çalışırken yeni fikirler üretmek bazen zorlayıcı olabiliyor. Bu başlık altında yeni fikirlere ihtiyacınız olduğunda probleme farklı açılardan bakabilmenizi sağlayacak birkaç tekniği sıraladık.

Blend The Trend

Tahmini süre: 20-30 dakika

Tavsiye edilen kişi sayısı: 2 ve daha fazla

Brend the trend, 3 farklı sektörden trendleri belirleyip, fikir aşamasında bize yardımcı olabilmesi adına bu trendleri harmanladığımız bir fikir alıştırması yöntemidir. Bu süreçte bu trendlerle beraber nasıl fikirler üretebiliriz, neler yaratabiliriz şeklinde düşünüp fikir geliştirmelerimizi yapıyoruz. Seçtiğimiz tüm trendleri fikir aşamasına dahil etmek zorunda değiliz önemli olan fikir jimnastiği yapmak. :)


Ayrıca Userspots firmasının kurucusu Mustafa Dalcı’nın anlatımı ve örneklemesi ile Blend the trend videomuza aşağıda ulaşabilirsiniz.


Brain Storming (Beyin Fırtınası)

Tahmini süre: 45 dakika - 1 saat

Tavsiye edilen kişi sayısı: 3 ve daha fazla


Bu yöntem ekipler tarafından sıklıkla kullanılan, yeni fikir bulma sürecinde sizlere yardımcı olacak önemli yöntemlerden biridir. Ekibinizle beraber toplanıp, problem üzerine sohbet havasında konuşmaya ve fikirler üretmeye başlıyorsunuz. Bu süreçte her kişi ya da belirlenen bir kişi konuşma sırasında çıkan fikirleri bir yere not alıyor. Aynı zamanda bu sürecin daha sağlıklı yürümesi için bir moderatör seçip konudan uzaklaşılmasını da engelleyebilirsiniz, buna ihtiyacınız olacaktır. Daha sonra çıkan fikirleri toparlayıp, bu yazımızın devamında da bahsettiğimiz Affinity Map tekniği fikirleri birbirleriyle karşılaştırabilirsiniz.

Fikir Geliştirme Kartları

Tahmini süre: 45 dakika - 1 saat

Tavsiye edilen kişi sayısı: 3 ve daha fazla


Fikir geliştirme kartları, Board of Innovation sitesinin hazırladığı çözüm üretme kartlarıdır. 52 adet karta sahip olan bu sistemde, kartların üzerinde üreteceğiniz çözümü ilgilendirebilecek sorular bulunuyor. Örneğin; ‘Tasarımınız bir çocuğun kullanabileceği kadar basit mi?’ ya da ‘Fikriniz gerçekleştiği zaman sürekli seyahat eden birine nasıl hizmet edebilir?’ gibi sorulara sahip olan bu kartlar, fikir bulma aşamasında projenize göre dikkat etmeniz gereken konularda fikir vermiş olup aklınıza gelmeyen soruları sizlere sorabilir.


Fikir bulma veya fikir geliştirme aşamasında tıkanan ekiplere yardımcı olacak bu kartları incelemek ve daha fazla detay öğrenmek isterseniz sizleri buraya alabiliriz.

Mind Mapping (Zihin Haritası)

article: Mind maps & UX design

Tahmini süre: 20-30 dakika

Tavsiye edilen kişi sayısı: Bireysel veya grup halinde


Fikir bulma süreçlerinde sıklıkla kullandığımız bir diğer sürecimiz ise mind-mapping (Zihin haritası) yöntemidir. Bu yöntemde probleminizle alakalı önemli anahtar kelimeler çıkarıyorsunuz, bu anahtar kelimeler genel probleme bağlı ya da bulduğunuz kelimeler üzerinden türeyen başka kelimeler de olabilir. Ekip ve bireysel çalışmalarda sıklıkla kullanılan bu yöntem, projeniz boyunca sizlere yardımcı olabilecek anahtar kelimelerde çıkarmanıza imkan sağlamış oluyor.


Aynı zamanda buradaki link üzerinden Miro uygulamasında mind map için hazırlanmış hazır taslakları kullanabilirsiniz.


IDEO Mash-Up

Tahmini süre: 45-60 dakika

Tavsiye edilen kişi sayısı: 3-12 arası olabilir


IDEO’nun geliştirdiği yeni fikir üretme modeli Mash-up yönteminde, problemimizi belirledikten sonra iki farklı/alakasız noktadan bu problemin nasıl deneyimleri olabilir buna bakıyoruz. Örneğin, problemimiz bir hasta ve refakatçi deneyimi olsun, yaklaşımlarımızdan bir tanesi hastanedeki hasta deneyimi ve ihtiyaçları diğeri ise oteldeki müşteri/misafir deneyimi olsun ve buradan çözümleri, nasıl bir deneyim yaşayacaklarını inceleyelim. Bunun sonucunda bu iki incelemedeki çıktıları birbirleri ile karşılaştırarak yeni fikirler üretmeye başlayabiliriz. Hastane ve otel deneyiminin birleştirilmesi sonucu çıkan deneyimlerden bir tanesi mini buzdolabı olabilir mesela.


Bu yöntem hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.


Analoji

Tahmini süre: 30-60 dakika

Tavsiye edilen kişi sayısı: 5-10 kişi


Yeni fikir bulma ya da fikir geliştirme süreçlerine başlamadan önce uygulanabilecek uygulamalardan bir tanesi de Analoji. Probleminizle alakalı olsun olmasın, farklı sektörlerdeki başarılı ürün, fikir veya servisleri inceleyip bunlardan ilham aldığımız bir yöntem. Bu süreçte incelediğimiz fikirlerin, neden başarılı olduğunu düşünerek tartışıyoruz, bu süreçle beraber yeni fikirler bu süreç içinde zaten kafamızda çoktan belirmeye başlamış oluyor.


Bu fikir egzersizi hakkında daha fazla detay öğrenmek için burayı inceleyebilirsiniz.


Rip & Rap

Pinterest Content


Tahmini süre: 30 dakika - 1 saat

Tavsiye edilen kişi sayısı: Bireysel veya grup halinde


Bir görsel fikir geliştirme yöntemi olarak Rip & Rap egzersizinde, Pinterest gibi görsel bir kütüphaneden fikrimizle alakalı bir kolaj oluşturuyoruz ve bu kolajdaki görseller üzerinden fikir geliştirme çalışması yapıyoruz. Fikir aşamasında bizlere yardımcı olan bu yöntemi fikrinizin ilerleyen aşamasında moodboard yöntemi ile de geliştirebilirsiniz.

Farklı Bakış Egzersizleri

Mevcut problem için belli fikirleriniz var ancak bu fikirleri geliştirmek konusunda zorlandığınızda kullanılabilecek, mevcut fikirlere farklı bir şekilde bakmanızı sağlayacak birkaç tekniği sıraladık.


Anti-Problem Analiz

Tahmini süre: 45-60 dakika

Tavsiye edilen kişi sayısı: 2 kişi ve daha fazlası


Ekibinizle birlikte bir problem ile ilgili beyin fırtınası yaparken mevcut fikirlerinizin dışına çıkamadığınız süreçte kullanabileceğiniz bir yöntem anti-problem analizi. Bu yöntem yardımıyla mevcut probleminizin tersini düşünerek çözmeye çalışabilirsiniz. Örneğin; bir ürün satışı ile ilgili ‘Bu ürün nasıl daha çok satar?’ şeklinde düşünüp fikir geliştirmek yerine ‘İnsanlar bu ürünü ne yaparsak almaz?’ şeklinde düşünebilirsiniz. Burada bulacağınız sonuçlar ile mevcut fikrinizi geliştirebilirsiniz.


Bu yöntem ile alakalı daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz, buradaki yazıyı inceleyebilirsiniz.


Gözle Gör

Tahmini süre: 15 dakika - 1 saat

Tavsiye edilen kişi sayısı: en az 3-4 kişilik gruplardan oluşması


Fikrinizi geliştirmekte tıkandığınızda ya da yeni fikirler bulmakta zorlandığınız zaman uygulayabileceğiniz eğlenceli bir yöntem Gözle Gör ile tanışın. Bu yöntemde gazete, dergi, broşür gibi kaynaklardan çalıştığınız konudan bağımsız görselleri seçip kesiyoruz, ve kendimize bir görsel havuzu oluşturuyoruz. Bu işlem sonucunda kestiğimiz görseller üzerinden ekip ile beraber fikrimizi geliştirebilecek tahminler yapmaya, yeni fikirler üretmeye çalışıyoruz.


Eğlenceli fikir geliştirme yöntemlerinden biri olan Gözle Gör tekniği hakkında daha fazla detay için burayı ziyaret edebilirsiniz.


6 Düşünce Şapkası

Tahmini süre: 60 - 75 dakika

Tavsiye edilen kişi sayısı: 6 kişi ve fazlası


Bir probleme bir fikir üretirken ya da fikirinizi geliştirme aşamasında tıkandığınızda kullanabileceğiniz diğer bir yöntem ise 6 düşünce şapkası yöntemidir. Bu yöntemde ekibinizdeki kişiler hayali tanımlı şapkalarını takarak, mevcut problemi ve fikri bu şapkaların özelliklerini dikkate alarak değerlendirmeye başlarlar.

Bu 6 şapkayı tanıyalım:

Beyaz şapka; fikir veya problemle ilgili bilinmesi gereken tüm nesnel detayları ortaya sürer. Bu şapkayı takan kişiler sadece nesnel etkilere odaklanmalıdır.

Sarı şapka; sarı şapka fikrinizin ya da problem çözümünün pozitif noktalarına odaklanır. İyi değerler bu şapkayı takan insan tarafından söylenir.

Siyah şapka; kara haberlerin verildiği şapkadır. Projenizin riskleri, farklılıkları, problemlerine odaklanır. Nerelerde sıkıntılar var, bu problemin çözümünün eksi yanları neler, pazardaki eksiklikleri neler gibi detaylar bu şapkayı takan kişi tarafından belirtilir.

Kırmızı şapka; takan kişinin fikrinizin hissettireceği duygular üzerine konuşur. Neler hissettirecek, bu hisler arasındaki geçiş nasıl olacak gibi noktalar bu şapkayı takan kişi tarafından belirlenir.

Yeşil şapka; şapkaların inovatif olanıdır. Bu şapkayı takan kişi mevcut fikrinize alternatifler üretmeye çalışır, mevcut fikir başka nasıl geliştirilebilir, ya da başka fikirler öne sürerek mevcut fikrinizi karşılaştırmanıza imkan sağlar.

Mavi şapka; şapka sürecini kontrol eden kişidir. Şapka sürecini gözlemleyerek gerekli yerlerde müdahaleler yapar, konu dışına çıkıldığı zaman ekibi toplayan kişidir.


Fikrinizi 6 şapka yöntemini kullanarak geliştirebilirsiniz.  Bu süreçte belli bir aşamadan sonra şapkalarınızı değiştirmeyi unutmayın, böylece herkesin her konu hakkında düşünmesini sağlayarak fikrinizi farklı bakış açılarından geliştirilmesini sağlayabilirsiniz.


Bu yöntem ile alakalı daha fazla detay için sizlere buraya alabiliriz.

Fikir Analiz Egzersizleri

Mevcut problemi çözebilecek fikirler bulduk ve bunları geliştirdik. Peki, bu fikirlerin hepsi sizin düşündüğünüz gibi probleme çözüm olabilecekler mi? Bu ve bunun gibi sorularınızı cevaplamaya ve ekip dinamiklerini de keşfetmenize yardımcı olacak fikir analiz tekniklerini sıraladık.


Asansör Konuşması

Tahmini süre: 90 saniye

Tavsiye edilen kişi sayısı: 1 anlatıcı ve dinleyiciler


Asansör konuşması, yatırımcıların çok sevdiği hızlı ve bir fikrin ne kadar benimsendiğini anlamak için kullandıkları bir yöntemdir. Aynı zamanda bu yöntemi fikrinizin geliştirmesi içinde kullanabilirsiniz. 90 saniye içinde geliştirdiğiniz fikri anlatmaya çalışın, eğer fikrinizi yeterli bir şekilde anlatamadığınızı düşünüyorsanız üzerine çalışmanız gereken noktalar var demektir.


Tersine Çevir (Flip It)

Tahmini uygulama süresi: 30-60 dakika

Tavsiye edilen kişi sayısı: 5-20 kişi


Fikrimizi geliştirme konusunda tıkandığımızda ya da ekip içinde mevcut fikirler hakkında ne düşünüldüğünü analiz etmek için kullanılan yöntemlerden biri de Tersine Çevirme (Flip-it). Bu yöntemin amacı, farklı bakış açılarına sahip olan ekip arkadaşlarınızı, bir süreliğine ortak bir şekilde fikri değerlendirmesini sağlamak. Bu yöntemde genellikle iki farklı duyguyu (korku ve umut gibi) düşünmeye zorlarız kendimizi. Bir süre sadece fikrin korku noktalarını değerlendiren ekip, yine aynı süre aralığında bu sefer umut noktalarına odaklanır. Herkesin fikrinin değerli olduğu bu süreçte, en sonunda ekipçe belirtilen korku ve umut noktaları üzerine oylama yapılır ve bu görüşler üzerine oylama sonucunda bir tablo oluşturulur. Bu tablo ekibin iki uç nokta üzerinden projedeki fikirlerini görmemizi sağlar.


Bu yöntem ile alakalı daha fazla bilgi almak isterseniz, sizleri buraya alabiliriz.


Affinity Map (İlişki Haritası)

Tahmini süre: 30-45 dakika

Tavsiye edilen kişi sayısı: 2 ve daha fazlası


Affinity Map (İlişki haritası), birçok fikrin ortaya çıktığı bir sürecin sonunda bu fikirleri toparlayıp analiz ettiğimiz diğer bir yöntemdir. Affinity map yönteminde ekibiniz ya da tek başınıza benzer fikirleri renklerle ifade ederek fikirlerinizi analiz edebilirsiniz. Örneğin; sarı renkli kartlar X açısından yaklaştığımız fikirleri ifade ederken, Y açısından yaklaştığımız fikirleri ise mavi renkli kartlarla ifade edebiliriz.


Bu yöntemin nasıl uygulanabileceğini daha detaylı öğrenmek isterseniz, ‘Affinity Mapping Nedir, Nasıl Yapılır?’ yazımızı inceleyebilirsiniz.


Değer-Efor Matrisi

Tahmini süre: 30-45 dakika

Tavsiye edilen kişi sayısı: 2 ve daha fazlası


Probleme çözüm için fikirleri ortaya çıkardıktan sonra bunları değerlendirmek için kullanılan yöntemlerden bir tanesi de Değer-Efor matrisidir. Az değerli, çok değerli, yapması kolay ve yapması zor şeklinde bir grafiğe sahip olan bu matris sistemine fikirlerimizi değerlendirerek yerleştirmeye başlıyoruz ve sonucunda fikirlerimizi analiz etme fırsatı buluyoruz.


Değer-Efor matrisi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Müşteri Odaklı Egzersizler


Mevcut problem için fikir üretirken elbette müşteri ile empati kurarak da kullanıcı deneyimi değerlendirmesi yapmalıyız. “Müşteri nasıl davranır, neler hisseder?” gibi sorulardan hareketle fikrinizi detaylı inceleyebileceğiniz teknikleri bu başlıkta listeledik.

A Day In A Life (Hayattan bir gün)

Tahmini süre: 2 saat - 1 gün

Tavsiye edilen kişi sayısı: Fikrin durumuna göre değişkenlik gösterebilir

Probleme yaklaşırken müşteri gözünden olayı incelemeniz sizlere oldukça yardımcı olacaktır. A day in A Life (Hayatta bir gün) yöntemini kullanarak, probleme müşteri gözünden bakabilir, sorunları birinci elden tespit edebilir ve bu problemi keşfederken yaratıcı fikirler üretebilirsiniz.


Bu yönteme benzeyen servis safarisi metodu ile alakalı UX Okulu öğrencilerimizden Betül Tiryaki’nın yazdığı ve eğitim sürecindeki deneyimlerini paylaştığı ‘Servis Safarisi Nedir?’ yazısını inceleyebilirsiniz.


Ayrıca UX Okulu hakkında merak ettiklerinize buradan ulaşabilirsiniz.


Customer Journey Map (Müşteri Yolculuk Haritası)


Tahmini süre: 45 dakika-1 saat

Tavsiye edilen kişi sayısı: 2-6 kişi

Müşteri yolculuğu haritaları; müşterilerin bir ürünü veya servisi kullanırken geçtiği aşamaları adım adım anlatan, parça parça toplanmış hikayeleri, eldeki yüklü veriler ile birleştirerek anlamlı bir şekilde sunulan planlı yolculuklardır. Siz de bu egzersiz ile müşterinizin yaşadığı deneyim üzerinden var olan problemleri keşfedebilir, yeni fikirlerle bu problemlere çözüm önerileri sunabilirsiniz.


Customer Journey Map (Müşteri Yolculuğu Haritası) yönteminin nasıl uygulanacağını öğrenmek için buradan ilgili yazımıza ulaşabilirsiniz.


Empathy Map

Tahmini süre: 30 dakika

Tavsiye edilen kişi sayısı: 2 ve daha fazlası

Problemin ilgili olduğu hedef kitlenin söylediklerini, yaptıklarını, düşüncelerini ve hislerini incelediğimiz ve bu problem için üretilen fikirleri karşılaştırabileceğimiz bir yöntem Empathy Map. Bu yöntem ile fikirlerinizi buradaki tablo ile karşılaştırabilir ve fikrinizin ne kadar müşteri odaklı olduğunu test edebilirsiniz.


Bu yöntem ile alakalı daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz, sizleri buraya alabiliriz.


Nasıl Biri?

Tahmini süre: 20-30 dakika

Tavsiye edilen kişi sayısı: 3 ve daha fazlası

Nasıl biri yöntemi, ekibinizin müşterileri nasıl gördüğünü test edebileceğiniz bir test yöntemidir. Bu yöntem çocukken oynadığımız isim-şehir-hayvan oyununa benzer. Müşteri kitlesine yönelik sorular hazırlanır ve bu tablodaki bir soruyu bir kişi cevaplayacak şekilde elden ele dolaşır. İşlem sonunda verilen cevaplar incelenir ve ekipteki insanların müşteri kitlesini nasıl tanımladıkları gözlemlenir.


Proto Persona (Kukla Persona)

Tahmini süre: 45-60 dakika

Tavsiye edilen kişi sayısı: 3-6 kişi

Kullanıcı deneyimi çalışmalarına başlamadan önce yapılan Proto Persona yöntemi, süreç başında hedef kitleniz hakkında tahminler yürüttüğünüz ve bu yürüttüğünüz tahminlere göre oluşturduğunuz bir personadır. Bu yöntem ile ekip olarak hedef kitlenizi ne kadar tanıdığınızı keşfedebilir, ekibinizdeki dinamiği test edebilirsiniz.


Proto Personayı daha detaylı açıkladığımız sözlük yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Yaratıcı Egzersizler

Fikir geliştirme sürecinde, zihnimizi açan, yaratıcı düşünmemizi sağlayan teknikleri de sizler için listeledik.


30 Circles


Tahmini süre: 3 dakika

Tavsiye edilen kişi sayısı: Bireysel


Bob McKim’in fikir geliştirme etkinlikleri öncesinde ısınmak için ürettiği bu egzersizde 3 dakika içinde 30 tane yuvarlaktan farklı şekiller oluşturma çalışıyorsunuz. Bu yuvarlakları doldururken istediğiniz şekilde yaratıcılığınızı konuşturabilirsiniz, yeterki çizeceğiniz şekil yuvarlaktan çıksın.


Pebble Watch Face

Tahmini süre: 3 dakika

Tavsiye edilen kişi sayısı: Bireysel


30 Yuvarlak uygulamasının bir benzerinde de 3 dakika içinde 24 farklı saat gösterimi çalışması yaparak fikir geliştirme süreçlerine ısınabilirsiniz. Böylece fikir geliştirme aşamasında farklı düşünme yollarına kendinizi itebilirsiniz.


Bu yöntem ile alakalı örneğe ve detaylara buradan ulaşabilirsiniz.


Pecha Kucha


Tahmini süre: 3 dakika

Tavsiye edilen kişi sayısı: 1 ya da 2 anlatıcı ve dinleyiciler


Pecha Kucha aynı zamanda 20-20 tekniği olarak da bilinir. Fikrinizi ekip içinde pekiştirmek ya da sunum öncesi hazırlanmak için kullanabileceğiniz tekniklerden bir tanesidir. Her sayfaya bir görsel gelecek şekilde 20 tane slayt oluşturun ve her bir sayfadaki görseli 20 saniye boyunca aktarmaya çalışın, bu sürecin sonunda başarılı bir aktarım gerçekleştirebiliyorsanız fikrinizi benimsemiş ve sunuma hazırsınız demektir.


Ayrıca aşağıdaki videoda youtube kanalımızdaki iyifikir serisinde konuştuğumuz pecha kucha bölümünü de izleyebilirsiniz.


Strateji Geliştirme Egzersizleri

Bir fikir geliştirdiniz ve bu fikri hayata geçirmek istiyorsanız iyi bir strateji planına ihtiyacınız olacak. “Paydaşlarınız kimler olacak?, hedef kitleniz kimler olacak?, diğerlerinden farklı noktalarınız neler?” gibi soruları cevaplamanızı kolaylaştıracak ve fikriniz için strateji kurgulamanıza yardımcı olacak teknikleri aşağıda listeledik.


Stakeholder Analysis (Paydaş Analizi)

Tahmini süre: 20-30 dakika

Tavsiye edilen kişi sayısı: 2 ve daha fazlası


Evet, fikriniz hazır, elinizden gelen tüm geliştirmeleri de yaptınız, ancak fikrinizi gerçekleştirmek için desteğe ihtiyacınız var. Bu süreçte sizlere yardımcı olabilecek paydaşları kategorize ettiğimiz ‘stakeholder analysis (Paydaş Analizi)’ yardımımıza yetişiyor. Bu yöntemde yukarıdaki görseldeki gibi bir grafik oluşturuyoruz, bu kategorileri ise paydaşların yapabileceği destekler ve gösterdikleri ilgi üzerinden kategorize edip kendimize uygun paydaşları fikrimiz için seçebiliyoruz.


Yöntemi detaylı olarak nasıl uygulayabileceğinize dair bilgiler burada.


Business Model Canvas (İş Modeli Kanvası)

Tahmini süre: 30-45 dakika

Tavsiye edilen kişi sayısı: 3 ve daha fazlası


Fikriniz veya fikirlerinizle alakalı iş modeli canvasını doldurarak ürününüzün ayakları yere basan bir iş modeline dönüşmesini sağlayabilirsiniz. Bu egzersizde fikrinizle alakalı partnerleriniz, kaynaklarınız, kanallarınız, gelir modeliniz vb. alanları doldurarak fikrinizi gerçekleştirmek için kendinize bir temel oluşturmuş oluyorsunuz.


Bu fikir stratejisi modeli ile alakalı bilgilere ‘İş Modeli Kanvası Nedir? Nasıl Yapılır?’ yazımızdan ulaşabilirsiniz.


Customer Journey Canvas (Müşteri Deneyimi Kanvası)

Tahmini süre: 30-45 dakika

Tavsiye edilen kişi sayısı: 3 ve daha fazlası


Fikriniz bir ürüne dönüştüğünde müşterisine nasıl bir deneyim sunacak? sorusunun cevabına da müşteri deneyimi canvası doldurarak cevap bulabilirsiniz. Ürünleşen fikrinizin müşterinin deneyimi yaşamadan önce, deneyimi yaşarken ve yaşadıktan sonra nasıl bir süreçte olacağını gözlemlediğimiz bu yöntemde, fikriniz gerçekleştiğinde nasıl bir etkisi olacağını gözlemleyebilirsiniz.


Concept Card (Konsept Kartı)

Tahmini süre: 30-45 dakika

Tavsiye edilen kişi sayısı: 3 ve daha fazlası


Fikrinizin ne kadar güçlü olduğunu test edebileceğiniz, bu fikrin kimlere, nasıl, neden dokunacağını netleştirebileceğiniz diğer bir yöntemimiz ise Konsept Kartları yöntemi. Bu yöntem “hedef kitleniz kim, hangi problemleri çözüyorsunuz, çözümünüz nedir?” gibi basit ama fikriniz için kritik olan soruları sorarak fikrinizin ne kadar sağlam bir alt yapısı olduğunu test etmemizi sağlıyor.


Bu yöntem ile alakalı hazır şablona ulaşmak isterseniz, burayı ziyaret edebilirsiniz.


Strateji Haritası


Tahmini süre: 30-45 dakika

Tavsiye edilen kişi sayısı: 3 ve daha fazlası


Strateji haritası çalışması, fikrinizin sağlam temellere oturup oturmadığını test ettiğimiz yöntemlerden bir tanesidir. Bu yöntemle, fikir gerçekleştiği zaman nasıl bir strateji izleneceği, iş modelinin ne olacağı, nasıl bir gelir sağlayabileceği gibi detayları bir taslak üzerinde inceleyebilirsiniz.


Bu yöntem ile alakalı daha fazla bilgi sahibi olmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Tasarım sürecinin her aşamasında gerçekleşebilecek; fikir bulma, fikir geliştirme ve fikri hayata geçirme süreçlerinde uygulayabileceğiniz yaratıcı teknikleri bu yazımızda sizlere aktardık, umarız faydalı sonuçlar elde edersiniz. Aynı zamanda IOX sayfamızda sizler için hazırladığımız Yeni Ürün Geliştirme Rotamızı inceleyerek, bir tasarıma başlarken izlemeniz gereken noktaları, nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve bu serüvenin adımlarını derledik. Bu rotayı takip ederken kullanabileceğiniz yeni fikir geliştirme teknikleri ile alakalı yazımızı da buradan inceleyebilirsiniz.

Bir probleme çözüm bulma aşamasında kullandığınız daha farklı fikir geliştirme teknikleriniz var mı? Eğer varsa, Userspots Space Club’a katılarak komünitemizdeki diğer insanlarla paylaşabilir aynı zamanda onların önerilerini de keşfedebilirsiniz.


Bu içeriğimizde sizlere aktardığımız bazı fikir geliştirme tekniklerinin şablonlarını, Userspots ekibi olarak sizler için hazırladık. İlgili formu doldurarak bu şablonlara sizler de ulaşabilir, aktardığımız teknikleri deneyebilirsiniz. Dosyada yer alan teknik şablonları;

6 Düşünce Şapkası Yöntemi

30 Daire Testi

Analojik Düşünce Pratiği

Değer/Efor Matrisi

Empati Haritası (Empathy Map)

İş Modeli Kanvası

Kullanıcı Modeli Kanvası

Müşteri Yolculuğu Haritası

'Nasıl Biri?’ Pratiği

Paydaş Analizi (Stakeholder Analysis)

Proto Persona

Kit Yollama Formu (Tümü)

Oluşturulma Tarihi
24/8/20
Güncellenme Tarihi
28/3/22
Online Eğitim
Design Thinking Eğitimi Yeni Dönem Kayıtları Başladı!

Tasarım Odaklı Düşünme, ekip içi işbirliğini kolaylaştırırken, insan odaklı projeler ve işler geliştirme sürecine sistematik bir şekilde yaklaşmamızı sağlıyor.

5 Şubat - 11 Mart 2024

Öne Çıkanlar

Öğrenci
Profesyonel
4990 TL
ONLINE EGİTİM
Online Eğitim
Design Thinking Eğitimi Yeni Dönem Kayıtları Başladı!
5 Şubat - 11 Mart 2024
20
KATILIMCI
Detaylı İncele

Space Konularımız

Userspots Bülten
Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlasına sahip bülten.
2300’den fazla kişinin kayıtlı olduğu kulübümüze katıl !
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.