Günümüzün internet alışkanlıkları ve dijital trendleri, başta sosyal medya ve online ticaret olmak üzere her alanda önemli değişimleri beraberinde getirdi ve getirmeye devam ediyor. Dijital pazarlama sayesinde satıcılar; web siteleri, mobil cihazlar, sosyal medya platformları, e-ticaret siteleri ve arama motorları gibi kanallar üzerinden tüketicilere rahatlıkla ulaşabilir hale geldi. Geleneksel pazarlama yöntemlerinin bir bölümünü de bünyesinde barındıran dijital pazarlama, pazar alışkanlıklarına ve kullanıcı yaklaşımına yeni boyutlar kazandırdı. İnternet alışkanlıklarının artmasıyla da popüler hale gelen dijital dünyanın dinamiklerine ve değişen pazarlama stratejilerine gelin yakından göz atalım.
Dijital Pazarlama Nedir, Ne İşe Yarar?
Dijital pazarlama; geleneksel medya araçlarına göre farklı avantajlar sağlayan, dijital çözümlere sahip ve çok katmanlı bir pazarlama tekniğidir. Kişiler, markalar, kurumlar veya işletmeler, ürün ya da hizmetlerini dijital ortama sunarak global ölçekte ve daha çok kanal üzerinden pazarlayabilme olanağına ulaşır. Dijital pazarlama çeşitleri, firmalara bütçelerinin müsaade ettiği ölçüde reklam yapabilme ve farklı iş planlarını öne çıkarabilme kolaylığı sağlar. Kurumlar arası farklılıklar olabilmesine rağmen dijital pazarlama deneyimi, işletmelerin bölgesel, ulusal ve uluslararası ölçekteki potansiyel müşterilerine ulaşabilmelerine de katkıda bulunur.
Dijital pazarlama ile web sitelerine trafik çekmek, farkındalık oluşturmak ve potansiyel müşterileri sadık müşterilere dönüştürmek mümkündür. Dijital pazarlamanın sayısız faydası olsa da ne tür bir strateji izleneceği, bu stratejilerin nerelerde ve ne kadar süreyle kullanılacağı önceden belirlenip, bu plana göre hareket edilmesi çok kritiktir. Şirketler, hangi dijital pazarlama türüne odaklanacaklarının, hangi alanlara yatırım yapacaklarının ve hangi platformları kullanacaklarının kararını önceden vermeli, internet pazarlamacılığına yeni başlayan işletmelerin de bebek adımlarıyla ilerlemesi daha verimli olacaktır. İlk olarak temel online pazarlama stratejileri ile başlayıp ardından da kullanıcı etkileşimiyle beraber daha özgün ve niş alanlarda yarar sağlayabilecek farklı dijital pazarlama yöntemlerine geçiş yapılabilir.
Dijital Dünya Neyi, Nasıl Değiştiriyor?
Dijital teknolojiler, tarih boyunca görülen herhangi bir inovasyondan çok daha hızlı ilerledi, 20 yıl gibi kısa bir süre içinde etkisi dünya nüfusunun neredeyse yarısına ulaştı. Dijital yenilikler ile beraber görülen bu değişimler, toplumları da dönüştürdü. Finansal kapsayıcılığı, ulaşılabilirliği ve çok yönlülüğü sayesinde dijital teknolojiler, ticarete ve kamu hizmetlerine erişimi geliştirerek tüm dünyayı kapsayıcı ve eşitleyici bir hale geldi; ancak dijital dönüşüm tek norm olmaya devam etmekle kalmayacak, hiper kişiselleştirmeyi yükseltecek ve dijital deneyimlerin hiç olmadığı kadar birbiriyle entegre olmasını sağlayacak.
Önümüzdeki yıllarda da dijital dünyanın gelişimi tüm hızıyla devam edeceğini söyleyebiliriz. Dijital pazarlama yöntemlerinin çeşitlenmesine bağlı olarak geleneksel pazarlama süreçlerinin neden olduğu hantallığı gidermek, enerji maliyetlerini en aza indirmek ve gelecek hakkında öngörülebilir planlar hazırlamak çok daha kolay olacak. IoT (Nesnelerin İnterneti), yapay zekâ destekli uygulamalar ve tahmine dayalı analiz kullanmak, pazarlama stratejilerinin veriye dayalı bir şekilde kurgulanabilmesini kolaylaştıracak. İnsanları anlayan yapay zekâ botlarının kullanılması satın alma davranışlarını değiştirecek, lojistik süreçlerini hızlandıracak ve online hizmetlerin proaktif olarak desteklenmesine olanak tanıyacak. Ayrıca bulut teknolojilerinin yaygınlaşmaya başlaması ile birlikte donanıma olan ihtiyaç azalacak, hızlı depolama ve yazılıma dayalı ürünler sayesinde dijital pazarlama alanındaki proaktif çözümlerin sayısı artacak.
Dijital Pazarlama Stratejileri
Reklam ve diğer tanıtım kanallarından yapılan çalışmalar sonucu sektörün doyuma ulaşması, dijital pazarlamacıların karşılaştığı en önemli zorlukların başında gelir. Dijital okur yazarlık kazanan kullanıcıların dijital mecralara erişiminin kolaylaşması da pazarlama süreçlerinin çeşitlilik kazanmasına sebep olmuştur. Ürün fiyatlandırma stratejileri açısından önemli bir konu olan dijital pazarlama; ürün stratejisi, funnel stratejisi ve içerik stratejisi gibi yöntemlerin bir arada kullanılabilmesine imkân tanır. İşletmeler ise bu yöntemleri takip ederek kullanıcı portföylerine, ürün ve hizmetlerine en uygun stratejiye geçiş yapabilir, pazar yerlerini genişletebilir.
a. Ürün Stratejisi
Ürün konumlandırma stratejisi ile paralellik gösteren ürün stratejisi, tüketici alışkanlıklarının ve ihtiyaçlarının ön plana alındığı kullanıcı dostu bir yaklaşımdır. Uyumlaştırma stratejileri ve ürün stratejileri sayesinde tüketicilerin beklentileri optimize bir şekilde analiz edilebilir ve daha etkin çözümler geliştirilebilir. Yeni ürün geliştirme stratejisi olarak da kurgulanabilen bu yöntem, bir işletmenin ürünüyle neyi başarmayı hedeflediğini ve bu hedefe giden süreçteki yol haritasını gösteren rehber niteliğinde bir iş planıdır. Ürün fiyatlandırma stratejileri, ürün pazarlama stratejileri ve ürün pazar stratejileri için makro bir çerçeve oluşturan ürün stratejileri, ürünün kimlere hizmet edeceği, bu kişilere ne tür faydalar sağlayacağı ve pazarlama planı için ne ifade edeceği gibi önemli sorulara yanıt verebilmelidir.
b. Funnel Stratejisi
“Funnel stratejisi nedir?” sorusu, dijital pazarlama stratejileri ile ilgilenen hemen herkesin ilgisini çekmeyi başarır. Güncel ürün pazarlama stratejileri arasında yer alan Funnel tekniği, web sitelerine veya sosyal medya sayfalarına gelen trafiği en doğru ve etkili şekilde kullanılmasını sağlar. Huni stratejisi olarak da bilinen funnel stratejisi, potansiyel müşterilerin sayısını kademe kademe azaltarak hedef müşterilere ulaşabilmene olanak tanıyan bir yöntemdir.
Funnel Stratejisinin Avantajları
Huni stratejisinin 7 temel avantajı şunlardır:
• Online alışveriş yolculuğunu uçtan uca kontrol edebilirsin.
• Yüksek dönüşüm oranlarına daha kolay ulaşabilirsin.
• Sonuçları en ince ayrıntısına kadar analiz edebilir ve geliştirebilirsin.
• Dijital dönüşüm süreçlerinin farklı aşamalarını farklı ihtiyaçlara uygun olarak düzenleyebilirsin.
• Müşteri sadakatini yükseltebilirsin.
• Uzun vadeli planlarına daha emin adımlarla ilerleyebilirsin.
• Yüksek dönüşüm oranı sayesinde işletme karlılığını artırabilirsin.
Funnel stratejisi ve veriler üzerinden nasıl kullanıcı odaklı stratejiler yapılır konusunu daha detaylı anlattığımız Data ve UX ilişkisi yazımıza da bakabilirsiniz.
c. İçerik Stratejisi
İçerik stratejisi, çok yönlü ve kullanışlı içerikler hazırlayarak marka özelliklerini ve dilini oluşturabilmek ve müşterilere ulaşabilmek için rehberlik eden bir yöntemdir. İş zekâsı, iş hedefleri, kitle araştırması ve marka kimliği gibi konular, kurumsal kimliğine uyumlu şekilde ifade edilebilir. İçerik pazarlama stratejileri sayesinde kullanıcı odaklı tüm içerikleri, en doğru zamanda ve yerde ilgili kişilere ulaştırıp, dijital pazarlamada başarılı olabilmek mümkündür.
Dijital Pazarlama Ninja Taktikleri
Uyumlaştırma stratejileri, SEO araçları ve sosyal medya pazarlaması ile sen de bir Ninja gibi satış yapabilirsin.
a. Arama Motoru Pazarlaması
Öncelikle Arama motoru pazarlamasını daha iyi anlayabilmek için “İçerik pazarlaması nedir?” sorusunu yanıtlamak gerekir. İçerik pazarlaması, görsel veya yazılı içeriklerle müşterileri harekete geçiren, yönlendiren ve satın almak için motive eden bir pazarlama yöntemidir. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), ürün ve hizmetlerini organik aramalarda ön plana çıkarabilmek ve daha üst sıralarda listeleyebilmek için kullanabileceğin en etkili yöntemlerin başında yer alır.
Google SEO hizmeti için SEO uzmanı veya SEO ajansı tarafından sağlanan profesyonel SEO eğitimlerinden yararlanılabilir, Google Adsense dokümantasyonlarını takip ederek de temel SEO bilgilerine ulaşılabilir. Google Ads giriş ekranından bağlandıktan sonra bütçeye uygun olarak kampanyalar düzenleyebilir, Google üzerinde reklamlarını göstermeye başlayabilirsin.
b. Sosyal Medya Pazarlaması
Sosyal medya pazarlaması, kullanıcıları online etkileşime dahil ederek trafik sağlamak ve marka bilinirliğini artırmak için kullanılan bir dijital pazarlama tekniğidir. Instagram, Facebook, Twitter ve YouTube, sosyal medya içerik üretimi için kullanılan en popüler dijital platformlar arasında yer alır. Sosyal medya içerik üreticisi olan herkes, kampanya verileri, kullanıcı yorumları ve toplam görüntülenme sayısı gibi önemli etkileşim bilgilerinin tamamını görüntüleyebilir.
Facebook veya Instagram pazarlaması yöntemlerini kullanarak hedef kitlene ilham verecek kaynakların sayısını artırabilirsin. Sosyal medya pazarlama stratejileri sayesinde farklı kanallar arasında paylaşımlar yapabilir, kullanıcı geri dönüşlerini yol haritası olarak kullanabilirsin. Sen de dijital pazarlama dünyasının farklı özelliklerini ve medya yönetim araçlarını kullanarak markanın görünürlüğünü artırabilir, ürün ve hizmetlerini kolayca ön plana çıkarabilirsin.
Dijitalleşmenin yaygınlaştığı ve dijital okur yazarlığın arttığı bu dönemde, dijital pazarlama ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak ve kendinize yeni bir iş kolu yaratmak için Dijital Pazarlama Eğitimimize bir göz atabilirsiniz.