8 KIZGIN KULLANICI

8 KIZGIN KULLANICI

NEDEN KIZGINLAR?

Kullanıcılar üstünde çok düşünmeden ve uğraştırılmadan en iyisine ulaşmak isterler. Kendini mantıklı ve güvenli hissetmediği takdirde ise doğru kararı alma süreçleri uzuyor. Halbuki onlar seçmek için vakit harcamamak istiyorlar. Aksi takdirde birer kızgın kullanıcıya dönüşebilirler.

Userspots olarak bu bültenimizde, Quentin Tarantino'nun "The Hateful Eight" filminden esinlenerek karakterlerin kızgınlıklarını UX problemleri ile eşleştirdik. Bu problemleri 4 chapter altında kategorize ettik.

NEDEN KIZMAMALILAR?

Eğer hedefiniz iş hacminizi artırmak ise kullanıcılarınızı kızdırmamaya dikkat etmelisiniz. Önce kullanıcıların ürüne gelmesini sağlayıp ardından onları alışveriş yapmaya teşvik edebilmelisiniz. İyi bir deneyim sunmak kullanıcıların tekrar tekrar ziyarete gelip alışveriş yapması için çok önemlidir. Tüm etkenleri doğru şekilde gerçekleştirmek iş hacminizi olumlu yönde etkileyecektir.
conversion-funnel

CHAPTER 1

Kullanıcılarınızı boğmayın

OVER SEO

‘’ Her şeyin fazlası zarar, kafamı karıştırıyorsun!  ’’

SEO (Search Engine Optimization)

SEO, web sitelerinin arama motorlarında bulunan organik sıralamalarını iyileştirmek adına yapılıyor. Over SEO, bir sitenin arama sonuçlarında üst sırada yer alması amacıyla yapılan etik dışı ve kullanıcıyı kızdıran çalışmalarıdır.
seo-karşılaştırma

Tekrara Düşmeyin

Arama motorlarında yüksek sıralamalarda yer almak için sayfada bir kez kullanılması gereken ana başlığı çok kez kullanmak veya anahtar kelimeleri gereksiz sıklıkta kullanmak gibi yöntemler kullanılıyor. Bu tarz yöntemler kullanıcıların sıkılmasına sebep olabiliyor.
over-seo-ornek

Konudan Sapmayın

Arama sonuçlarında karşılaşılan spam içerikler ve başlıkta belirtilen içeriğin uzun ve alakasız paragraflar sonrası açıklanması da kullanıcıların kandırılmış hissetmesine sebep oluyor.
over-seo-ornek-ux
Arama sonucunda çıkan sayfalarda alakasız içerikler olması, kullanıcı deneyimini olumsuz etkiliyor ve kullanıcıları yoruyor.
8-kizgin-kullanici-haber
Film vizyon tarihi veya maç sonucunu öğrenmek için bazen birbirinin tekrarı paragraflar okumak zorunda kalıyoruz.

RankBrain Problemlerimizi Çözecek Mi?

RankBrain; Google’ın, arama sonuçlarını filtrelemek için kullandığı bir algoritmadır. RankBrain sayesinde Google, aramalar ile daha ilişkili sonuçlar sıralayabilmektedir.
8-kizgin-kullanici-over-seo-ornek8-kizgin-kullanici-over-seo-ornek8-kizgin-kullanici-over-seo-ornek

NOTIFICATION

‘’ Seni tanımıyorum, beni bölüp bu izinleri neden istiyorsun?  ’’
Bildirimler sayesinde internet sitesi sahipleri, çeşitli izinler isteyebilir ve bildirimlere izin veren kullanıcılar ile sitelerindeki son haberlerini paylaşabilirler.
spam-mesaj-grafikleri
Bildirimlerin spam olarak sınıflandırılmasına nelerin sebep olduğuna dair yapılan bir araştırma sonucu grafikte gösterilmiştir. Kullanıcıların büyük bölümü bildirimlerin dikkat dağıtıcı ve rahatsız edici olduğunu düşünmektedir. Kullanıcılardan ilk andan itibaren kişisel bilgilerini istemek ve gereksiz bildirimler ile dikkatlerini dağıtmak, onların bu düşüncelerine sebep olmaktadır.
iphone-bildirimleriphone-uyari-ekrani
forbeslatimes
Bir uygulama indirdiğimizde, daha ilk kullanımda “Bildirimlere izin veriyor musun?” gibi sorularla karşılaşabiliyoruz. Benzer bir şekilde bir mekana gittiğimizde, konumumuzu kullanarak bu mekanda çektiğimiz fotoğrafları yüklememizi isteyen harita uygulamasının bildirimleri de biz kullanıcıları kızdırabiliyor.
chrome-bildirimler-ekranizdnet
2020 yılında gelinen noktada sayfada çıkan pop-up'lar, uygulama indirme bildirimleri ve KVKK izinleri ile sayfadaki odak noktası kaybedilerek içeriğin ikinci plana atıldığını söyleyebiliriz.

CHAPTER 2

Kullanıcılarınızı oyalamayın

ÜYE OLMA AKIŞI

‘’ Form doldurmak mı, ölsem daha iyi...  ’’
Kullanıcıların uzun soluklu form alanlarını doldurmasını beklememelisiniz!
Büyük bir çaba gerektiren her formun sonu hazindir…
Amazon’un web sitesinin üyelik aşamasında form alanı zahmetsiz ve çok hızlı!
Sadece 2 adımda artık bir Amazon üyesisiniz.
amazon-hesap-oluşturma-ekranıamazon-e-posta-doğrulama
Peki kısa bir form yapısı ile kurtulamayacak kadar fazla bilgi alınması gerekiyorsa? O zaman form doldurmanın başka bir yolunu deneyebilirsiniz. Arayüzde kullanıcı ile sohbet havasında, soru-cevap eşliğinde iletişim kurularak istediğiniz bilgileri alabilirsiniz.
Bu konuda Lemonade harika bir örnek! Kullanıcı ile kurduğu diyaloglar sayesinde yönlendirici bir yol izlemesini sağlayarak formun içerisinde devam etmesini ve terketmemesini sağlıyor.

DARK UX

‘’ Beni bu adımlarla manipüle edemezsin! ’’

Yolunu Kaybettiren Tasarımlar

Dark UX denildiğinde aklınıza ilk gelen nedir?
Bizim aklımıza ilk gelen kapatılmamaya zorlanan hesaplar oldu...
Bir önceki kızgın kullanıcı konumuz olan uzun formlar da Amazon’nun üyelik sürecinin ne kadar sancısız olduğundan bahsetmiştik. Peki ya hesabınızı kapatmak isterseniz de bu kadar kolay mı oluyor dersiniz?
Maalesef üye olurkenki kolaylığı sağlamadıklarını görebilirsiniz. Önce site içerisinde hesabımı nasıl kapatabilirim acaba diye biraz dolaşmanıza sebep oluyor ardından içeriğe kavuştuğunuzda  “Hesabınızı kapatmak istiyorsanız lütfen hesap kapatma talebinde bulunmak için iletişim sayfasından bizimle iletişime geçin.” notunu okuyorsunuz.
İletişim sayfasına geldiğinizde ise sizi bekleyen akış doğru yönlendirmelere sahip değil. İletişim bilgilerine ulaşmak için doldurmanı istediği bilgilerde gözünüz “Hesap Kapatma” ile ilgili seçeneği arıyor. Fakat hesap ile ilgili tek seçeneğin “Hesap Bilgilerini Güncelle” olduğunu farkediyorsunuz. Sonucu görebilmek için yine de size uygun olmayan seçeneği işaretleyerek devam ediyorsunuz.
amazon
Ve nihayet ulaşmak istediğimiz noktaya varıyoruz. Hesabı kapatabilmek için 3 yöntemimiz varmış!
amazon

Manipüle Eden Tasarımlar

Bir başka kapatmamaya zorlayan ise Facebook! Bir dönem hesabınızı kapatmak istediğinizde, bizi bırakıp gitmekte son bir kez daha düşünün çünkü arkadaşlarınız sizi özleyecek gibi bir manipülasyon yöntemi uyguluyordu.
facebook-hesap-silme
Dark UX başka hangi noktalarda karşımıza çıkıyor sorusunu merak ediyorsanız MIX Yüksek Lisans katılımcılarının UX Minimal için yapmış olduğu araştırmayı buradan okuyabilirsiniz.
8-kizgin-kullanici

Userspots Bülten

Her ay UX ve Tasarım üzerine rehberler e-posta kutunuzda.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

CHAPTER 3

Kullanıcılarınızla güven ilişkisi kurun

UZUN SATIŞ AKIŞI

‘’ Kafamı karıştırıyorsun, neyi seçeceğimi şaşırdım! ’’

Persuasive Design

TDK için ikna kelimesi bir konuda birinin inanmasını sağlama veya kandırmaktır.
Bu noktada bahsedeceğimiz Persuasive Design’ın konusu satıştır. Satış sürecinde kullanıcıların satın almaya ikna etmek için gerekli elementleri belirliyor ve satın alma yolculuğunun içine dahil ediyoruz.
but-tagindirim
buy-tagbut-tag

Yokluk ve Fırsat

Kullanıcıların gözünde talebi arttırmak için ürünün çok az kaldığını, fazla talep gördüğünü, sınırlı olduğunu bu nedenle eğer kullanıcı aksiyon alınmaz ise birazdan tükeneceğini, belirli bir süre geçerli olacağını belirten iletilerden faydalanırlar.
ürün-detay-sayfasi
Booking örneğinde popüler olan fırsatın tükenmesinin an meselesi olduğunu vurgulayan iletiden yararlanılmış.

Karşılaştırma

Ürün içerisinde ki özelliklerin karşılaştırmalı bir şekilde kullanıcıya sunulması, ürün seçme ve satın alma kararını etkileyen faktördür. Kullanıcılar önemli buldukları özellikler için daha fazla ödeme yapmayı tercih ederler.
karşılaştırma
Airtable örneğini de ürün özellikleri yan yana görüntüleyerek kullanıcıların ürünü seçmelerine olanak tanıyor.

Default Gücü

Otomatik olarak onaylı gelen işaret kutularının kullanıcılar üzerinde nasıl bir etkisi olabilir dersiniz?
Şöyle ki sadece default özelliğini değiştirmek kişilerin kararlarını da değiştiriyor. Grafikte organ bağışı konusunda yapılan bir araştırma sonucunda bir seçeneğin seçili gelmesi ile gelmemesi arasında ki farkı görüyoruz.
customer-journey-map
Default yapıldığında hangi seçenek seçili gelirse kişiler seçili olan ile devam etme eğilimleri gösteriyorlar. Bu yüzden grafikte organ bağışçısı olmamayı seçiyorum seçili geldiğinde olmayı seçiyorum seçeneğine dönenlerin yüzdesi oldukça düşük olduğunu görüyoruz.

Seçenekler

Seçeneklerin sayısı tahmin ettiğimiz gibi satın almayı kolaylaştırmıyor, aksine satın alma sürecini uzatıyorlar.
yol-haritasi
Seçeneklerimiz arttıkça beklentilerimiz aynı doğrultuda artar ve yanlış karar verme konusunda daha fazla endişe duyarız.

Paradox of Choice

seçenekler
Klasik bir reçel standı çalışması bu veriyi doğruluyor. Daha fazla reçelin olduğu standa daha fazla kişi uğrarken uğrayanların çok azı satın alma yapıyor. Az reçelin olduğu standta ise satışlar diğer standın 10 katı fazlalıkta olduğu görülüyor.

Framing

frozen-yogurt
Vermek istediğiniz mesajı nasıl bir dil ile ifade ettiğiniz önemlidir! Aynı anlama gelen durumlarda ifadeler değiştiğinde kullanıcıların kararları da değişebiliyor.
Burada verilen örneklerin yukarıda kullanıcıyı kızdıran Dark UX örneklerinden temel bir farkı var. Persuasive Design, kullanıcıya satış yapmak için onu manipüle etmek değil, doğru verileri satış sürecine dahil ederek karar mekanizmasını kolaylaştırmak ve hızlandırmak anlamına geliyor.

GÜVEN VERMEYEN SÜREÇLER

‘’ Sana neden güveneyim ki? ’’

Sosyal Validasyon

İnsanlar satın alma kararlarında sosyal olarak da valide olmak isterler. Hatta ölümcül anlarda dahi kararlarını başkalarına göre değiştirebilirler.

Kullanıcı yorumları

kullanıcı-yorumları
Müşterilerinize, benzer kullanıcıların ilgi gösterdiği diğer ürün türlerini ve değerlendirmelerini gösterin.

Kullanıcı yorumları

benzer-seçenekler

Validasyon Logolar

Tanınmış kuruluşlar ile çalıştığınızı vurgulayarak güvenirliğinizi arttırabilirsiniz.
logolar
Yüksek değerlendirmeler ve kullanıcıların yorumları ile (samimi, detaylı veya ürünün kalitesine ait görsellerle desteklenmiş) ürününüze duyulan güveni arttırabilirsiniz.
kullanıcı-yorumları

CHAPTER 4

Kullanıcı bağlamına uygun konsept oluşturun

MOBILE FIRST

‘’ Benim dünyam için fazla yavaşsın! ’’

Neden mobilde hız önemli?

Kullanıcıların %40’ı, 3 saniyeden uzun sürede yüklenmeyen sayfaları  kapatıyor.
Mobil Kullanıcılar, masaüstü kullanıcılarına göre iki kat daha fazla zaman geçiriyor.
Düşük hızlı yükleme siteleri potansiyel müşterilerini kaybediyor ve arama sıralamasında yetersiz kalıyor.
Daha Hızlı Mobil Sayfalar
+
Okunabilir İçerik
=
Daha İyi Kullanıcı Deneyimi
amp
Google, her hafta 4 milyon yeni AMP sayfasının eklendiğini bildirdi. AMP yeni bir rekabet avantajı oluşturduğundan kritik önem taşıyor. Google AMP sembolü ile daha hızlı yüklenen sayfaları ayırıyor. AMP sayfalarınızın hangi sürümlerinin kullanıcılarla en iyi performansı göstereceğini görmek için deneyimler gerçekleştirebilirsiniz.

Mobil Input

Günde 4 milyon mesaj yazan biz söz konusu bir adres girmeye gelince kızgınlığımız artıyor. Mobil dünyada doğru tasarım kararları ile kullanıcılarınızın yolculuğunu hızlandırın.

Form Alanları

form
Doğru klavye seçimi ile form alanlarında hataları azaltın.

Kişiselleştirme

kişiselleştirme
Kullanıcılara kişiselleştirme şansı verin ve deneyimi iyileştirin.

Sezgisel Tasarım

prototip
Tanınabilir ikonlar ile kullanıcı gezinmesini kolaylaştırın.

Minimalist Tasarım

minimalist
Gereksiz elementleri çıkartarak temiz bir akış tasarlayın.

Hook

Özellikle mobil web’de transaction’a odaklanmalıyız.
hook
TRIGGER: Kullanıcının uygulamanızı neden kullandığını anlamanızı sağlar.
REWARD: Kullanıcı için iyi bir deneyim yaratabilmek için ödüllendirme önemli bir detaydır.
INVESTMENT: Kullanıcı paylaşım yapabilmeli ve kişiselleştirilmiş içerik ile karşılaşmalıdır.
ACTION: Kullanıcının Trigger sonrası aksiyon almasını sağlar.  (Log-in olma gibi)

Mobil Journey

Bir kullanıcının yolculuğunu çıkararak, mobil uygulamanıza yönelik davranışlarını keşfedebilirsiniz. Kullanıcınızın uygulamanızla nasıl etkileşime geçtiğini daha iyi anlarsanız, memnuniyetleri ve şikayetleri hakkında daha fazla farkındalık kazanabilirsiniz.

Bağlamı Anlayın

Mobil kullanıcıyı ve mobil bağlamı anlayın
- Mobil kullanıcılarınız yeni mi yoksa varlar mıydı?
- En değerli kullanıcı senaryolarınız neler?
- Kullanıcılar uygulamanızı nasıl kullanmaya başlayacak?
- Başarı hedefiniz nedir?

Değerlendirin

Mevcut yol haritanızı değerlendirin
- Benchmark yapın
- Karmaşık mı?  Geride mi kalmış?
- Responsive uyumlu mu?

Mobil Vizyonlu Konsept

Mobil konsepti kullanıcılar ile doğrulayın
- Odak noktanızı daraltın. Kullanıcılarınız en çok nerede zaman harcıyor?
-Gerçek feedback’ler üzerinden mi tasarım yapıyorsunuz?

Strateji Belirleyin

Mobil teknoloji stratejinizi belirleyin
- Responsive gereksinimini belirleyin.

OVER TECH

‘’ Bu teknolojinin bana faydası ne? ’’

Uyum Sağlayamayan Chatbot’lar

Çoğu marka daha çok müşteri kazanabilmek için, Chatbot oluşturma konusunda oldukça hızlı davranıyor. Ürün geliştirme yöntemi olarak sadece teknoloji baz alındığında müşteri ve ürün etkileşiminde sorunlar ortaya çıkıyor. Kullanıcı deneyimine odaklanılmadığı takdirde etkileşim sırasında, doğal dil akışının dışında, süreci uzatan olumsuz bir deneyim tasarlanmış oluyor. Bu sebeple kullanıcı tarafında önyargılar ve güvensizlik oluşuyor.
Tekrarlanan cümleler
mesajlaşma
Aynı anlama gelen cümleler
mesajlaşma
Oyalayıcı Cümleler
mesajlaşma

Kullanıcı İhtiyacına Odaklanarak Strateji Belirleme

square-payment
Square, kullanıcının ihtiyacına odaklanarak stratejisini belirleyen öncü şirketlerden biridir. NFC teknolojisinin yaygınlaşmasını beklemeden, insanların sokakta ödeme yapma problemlerine odaklanıp kulaklık girişine entegre cihaz geliştirmiştir. Bu sayede, sokak müzisyeni bile ödemeyi bu şekilde alabiliyordu.

Ürün geliştirme aşamasında, bir teknolojinin yaygınlaşmasını bekleyerek yola çıkmak yapılabilecek önemli hatalardan biridir. Square, yaptığı yenilik sayesinde rakiplerinden sıyrılıp ürünlerini satabildi.
Peki Square, NFC teknolojisine bağlı kalarak strateji oluştursaydı,

- Ne kadar yaygınlaşsa da, tüm cihazların NFC çipe sahip olmadığını dikkate almamış oluruz.

- NFC çiplerinin hepsi aynı konumda bulunmadığı için ,cihazlar arası keşife yönelik temaslar artabilir böylece pürüzlü bir deneyimi tasarlamış oluruz.

- Aygıtlar arasındaki çapraz uyumluluk, özellikle belirli dosya türleri söz konusu olduğunda evrensel olmayabiliyor.

Bültenler

Her ay tasarım ve teknoloji üzerine yeni stiller, dijital ürünler, projeleriniz için kaynaklar, tasarım ilhamları ve daha fazlası hakkında içerikler paylaşıyoruz.

Bizimle Birlikte Projeler Yapmak İster Misiniz?

Projelerinizi geliştirmek ve hedeflerinize ulaşmanız konusunda size yardımcı ol
Başvuru için teşekkürler. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.
Lütfen eksik bilgileri tamamlayıp, tekrar deneyin.